- Защо да пиете бира?
- Защото ви е свършило виното.

Но бирата е много повече от заместник! Оказва се, че тя е най-често консумираната нискоалкохолна напитка в света. В първия петък на месец август се отбелязва Международния ден на бирата. 

В днешни дни пивоварните буквално избухват с извънземни предложения, демонстриращи липса на всякакви ограничения за вкуса - бира с мед, с джинджифил, с уиски, с ванилова есенция, пушена бира... Разбира се, и безглутенова, за да отговори адекватно както на нуждите на хората с алергии, така и на специфичния режим на хранене! Ако по традиция в бирата имаше месо, със сигурност вече щеше да има и вегетариански (дори и веган) вариант.

В Германия толкова уважават бирата, че тя присъства на почти всичките им празници. 

И макар много хора да знаят за ползите от бирата срещу образуване на камъни в жлъчката и бъбреците, малко са тези, които са чували, че...

бирата повишава мъжкото либидо, забавя еякулацията и прави от обикновения мъж една издръжлива секс машина.

Снимка: iStock

И макар някои да си мислят, че това е шега, в книгата си "Как да спасиш секса в брака си" Кат Ван Кирке споделя някои сериозни довода.

Фитоестрогените – растителни съединения, в бирата позволяват на мъжа да издържа по-дълго при секс. Желязото в кръвта се повишава, а всички знаем, че увеличаването на пениса става точно в резултат на приток на кръв. Бирата съдържа витамини от група B, както и пробиотици, които подпомагат храносмилането.

За пиенето на бирата и секса обаче не важи принципа на Мечо Пух - "Колкото повече - толкова повече".

Всички тези добри влияния се усещат само тогава, когато бирата се консумира умерено. 

Снимка: iStock