Ако искаме чист плаж, без боклуци и фасове от цигари, май трябва сами да се погрижим. Плажът в Сарафово стимулира това с безплатна бира и сладолед. 

Студена напитка или леден десерт може да получи всеки, който донесе чаша, пълна със събрани угарки. Ако си нямате чашка, такава съвсем безплатно ще ви дадат от ресторант KAE BEACH. 

Снимка: iStock

Сред любителите на чистия плаж са и 3-годишният Борис от Сливен и неговият татко. Пред gramofona.com те разказват, че детето е помогнало, като е предало събраните от баща му боклуци и е получило леденото лакомство.

Желанието на бащата е да го възпитава да пази чисто от малък. 

Други приятни инициативи, случващи се на плажа са пътуващите книги. 

На специално обособени места може да намерите книги, на които да се насладите, докато сте на плажа. След като си тръгнете, просто връщате четивото. Къщички за книги има на плаж Велека в Синеморец, Варна и другаде. 

На 17 септември ще се проведе десетото издание на кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Тази година инициативата е под наслов "Подай ръка на природата".

През годините "Да почистим България заедно" се превърна в най-мащабната доброволческа инициатива у нас и премахна над 18 000 сметища в страната с помощта на над 2,5 млн. доброволци.