Те са семейство от Варна и освен децата, музиката, градината и въобще веселия живот, голямата им страст са книгите. Имат голяма лична библиотека, обичат да четат и да пишат. Семействата и на двамата притежават много книги и когато всички тези предпоставки се натрупали, някак логично се появила идеята да се занимават с продажба на книги втора употреба - вече четени, обичани, антикварни.

Лека-полека, като всяко начало, започват от наличното вкъщи - от хола. За да стигнат, четири-пет години по-късно до... почти същото положение, само с малко повече налични за продаване книги, малко повече опит и щипка рутина.

Не позволяват по книгите да се трупа прах, но трупат друго - удоволствие. И по-точно - удоволствието от работата с книги и с хората, ценящи книгите. Това стои за тях над всичко!

Един ден Крайбрежната алея на Варна осъмва с дървени къщички, в които са се приютили книги. 

"Някак си просто се появиха в главата ми, видях ги точно такива и точно на тези места, където са в момента (Rusalka Bar Diner, Aquarium – Snack & Bar, Menthol). И тъй като имам един златен баща, който може да изработи почти всичко и нищо не ни отказва... ето го и резултата. Мислех, че му възлагам работа за цяла зима, а той ги направи и трите някъде до към ноември и каза: "Хайде, готови са, няма ли да ги слагате вече?"
, споделя Милена, която стои в основата на идеята Тайна книга

Къщичките и книгите в тях са изцяло безплатни и изцяло с цел да разпространяват удоволствието от хубавата книга и четенето на открито, в конкретния случай - на плажа. Книгите може да се съчетават с игра в пясъка, може по невнимание да се заливат със сок или бира, може да се вземат вкъщи или да се окажат идеалния подарък за близък... Може и да оставите своя книга, за да зарадвате с нея някой друг. Може би той търси точно това заглавие. Всичко може!

В къщичките на Тайната книга ще намерите издания от "Време разделно" на А. Дончев до "Един френски роман" на Ф. Бегбеде. Ако няма какво да четете на плажа, ако току-що сте приключили своята книга, а все още се чувствате духовно гладни, ако просто искате да изглеждате по-интелигентни, докато събирате слънчеви лъчи, просто вземете книга от някоя от малките къщички - лесно е! 

Книгите в къщичките са подарък от сърце - да славят ползата от четенето, лекотата на лятото и радостта от живота!