Продължаваме с предизвикателството, наречено #Saladeria - любими хоби готвачи от "MasterChef България" се включват с предложения за вкусни салати, които те самите често приготвят у дома. След Мая Зухди на ход е Лидия Петкова, която се прочу като "кралицата на домашния дюнер" и има над 150 хил. последователи в ТикТок. Тя ни предлага днес не една, а две салати:

Снимка: Личен архив

Тези две салати са любими в моето семейство. “Морковената” салата я правя много често. Колкото да е странно, но тя се счита за руска салата. Още по съветско време, депортирани корейци в Русия започнали да правят тази салата като замествали с моркови основния продукт, който липсвал в Русия (вид корейска ряпа). Тази салата, освен че е много полезна, е и много вкусна и е подходяща като гарнитура към всякакъв вид месни ястия. Също така добре се съчетава с картофки, ориз и т.н. Веднъж да я пробвате, ще ви стане фаворит!

Снимка: Личен архив

Необходими продукти:
Моркови - 1 кг
Кориандър млян - 2ч.л.
Черен пипер - 1ч.л.
Червен пипер сладък - 2ч.л.
Червен пипер лют (по желание) - 1-2ч.л.
Чесън смачкан - 2-3 скилидки
Захар - 2 с.л.
Сол - 1-2 ч.л.
Оцет - 20 мл
Олио - 100 мл
Лук - 1 глава

Начин на приготвяне: 

  • Морковите настъргваме със специално ренде или наразяаме на тънки ленти. Поръсваме със всички подправки, без да разбъркваме.
  • Олиото, като запуши, слагаме лука, нараязан на четири и като се запържи, го отстраняваме от олиото.
  • Поливаме с врялото олио морковите с подправките и разбъркваме добре.
  • Салатата е готова за консумация, но ако престои 1 час в хладилника, ще е още по-вкусна.

Второто предложение и рецептата за салата "Калейдоскоп" ще намерите на следващата страница >>