Тази пикантна супа от моркови има само 6 съставки и отнема едва 20 минути за приготвяне. Морковите трябва предварително да се остържат и нарежат на парчета. За свежест добавете стръкче прясна мащерка, ситно нарязани листа магданоз или кориандър.
.
Съставки
- 2 кг Моркови
- 1/4 ч.ч. Кафява захар
- 2 бр. Люти чушлета
- 6 с.л. Краве масло
- 6 ч.ч. Вода
- 1 с.л. Сол
- 1/4 ч.ч. Сусам
Начин на приготвяне
- 1. Сложете морковите, кафявата захар, чушките, солта, маслото и водата в средно голяма тенджера на котлон, включен на средно висока температура.
- 2. Покрийте с капак и оставете да кипне. Намалете температурата и оставете да къкри 10-15 минути.
- 3. Пюрирайте с блендер до гладкост.
- 4. Овкусете с още подправки, ако е необходимо.
- 5. Сложете сусама в сух тиган на средно висок котлон. Оставете да се запече, докато семената станат златистокафяви и си пуснат аромата. Отнема около 1-2 минути. Прехвърлете в купа, за да се охлади.
- 6. Сипете супата в купички. Поръсете с препечените сусамени семена. Разбъркайте киселото мляко и добавете по 2-3 ч. л. във всяка купичка