Диня с мастика е популярна рецепта в България, особено през летните месеци. Това е атрактивна комбинация от диня, инжектирана с мастика.

КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ ДИНЯТА С МАСТИКА?

В Гърция е особено известен коктейлът Καρπούζι και Μαστίχα, който се прави от диня и мастика. Към него се прибавя и мента - за допълнителна свежест. Този много лесен коктейл съчетава свежестта и сладостта на динята с характерния вкус на мастиката. 

Комбинацията диня и мастика е добре позната и много харесвана от хората в България. Често се случва, големи компании от приятели, отишли заедно на почивка, да се наслаждават на този деликатес. По-долу вижте няколко начина за приготвянето й.

Изобретяването на динята с мастика не се приписва на конкретен човек. Комбинацията е съвременна кулинарна иновация, която съчетава освежаващия вкус на динята с ароматния вкус на мастиката. Но да видим откъде идват тези две съставки.

Динята идва от Африка. За нея е известно още, че египтяните са предлагали на пътниците парчета диня пред портите на градовете си в пустинята. изморени от дългия път, по който едва намирали вода, тези сочни парчета идвали за тях като благословия от живота - сочни и утоляващи жаждата. Тъй като семената на динята са лесно преносими, отглеждането на този плод е лесно. Бързо се разпространява от Месопотамия до Далечния изток, след което и във всички средиземноморски региони. Около 15-16 век британски изследователи откриват диня в Мадагаскар и това бележи нейната сладка слава в Европа.

Що се отнася до мастиката, тя е смола, получена от дървото мастик, традиционно отглеждано на гръцкия остров Хиос. От векове тя се използва като дъвка и е известна с характерния си вкус. 

Снимка: Getty/Istock

Според повечето рецепти мастиката се инжектира в динята с помощта на спринцовка. По този начин течността се разпределя равномерно в плода. Препоръчителната пропорция е около 100 милилитра мастика на килограм диня. След инжектирането, динята трябва да се остави в хладилника за около 4-6 часа. Така се изстудява, а мастиката кристализира. Важно е да се консумира с мярка, тъй като комбинацията може да бъде доста опияняваща. Ако не разполагате с хладилник на мястото, където почивате, може да охладите динята в река или кладенец. 

Друг вариант е да се направи бъчвичка от диня. Изрязва се капаче, а съдържанието се издълбава с лъжица. След като се отстранят семките, всичко се блендира до получаването на хомогенна смес. Ако семките не ви притесняват толкова, може да разбиете съдържанието и с помощта на миксер, без да го вадите. Просто бъдете внимателни, за да не счупите корите. До ръба на динята се допълва с мастика или друг анасонов алкохол и лед. Майсторите на този тип диня слагат кранче, от което след завъртане потича диненият сок. 

Снимка: Getty/Istock

Ако си мислите, че диня, инжектирана с мастика звучи странно, какво ще кажете за тези варианти за хапване, популярни по света?

 

В Италия например я ядат като десерт, в комбинаци с бадеми, шоколад и канела. В САЩ пък са царе на туршиите с диня

5 ЗНАКА, ЧЕ ДИНЯТА Е ДОБРЕ УЗРЯЛА

Добре узрялата диня се познава по няколко основни признака. Добре е да ги знаете, за да сте сигурни, че когато купувате диня, наистина ще хапвате вкусен и сладък плод. 

  • Динята трябва да има ярко жълто петно на кората. Обикновено то е около опашката. Жълтото петно показва, че динята е била откъсната навреме, и в момента е зряла и сладка.
  • Избирайте диня, която тежи повече, отколкото ви се струва на пръв поглед. Тежката диня е сочна.
  • Огледайте кората за малки бели драскотини. Те са направени от насекоми или гризачи, усетили сладостта на динята.
  • Вкусната, добре узряла диня, е с тъмнозелена кора. Колкото по-тъмни са ивиците й, толкова по-хубава е тя.
  • Почукайте с пръст по кората на динята. Ако тя издаде глух звук, значи вътрешността й е плътна. Това е гаранция за добре узрял плод.

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНА ДИНЯТА?

Динята е богата на аминокиселината цитрулин, която стимулира кръвообръщението и може да спомогне за понижаване на кръвното налягане.

  • Динята съдържа 92 процента вода, което държи организма добре хидратиран в жегите.
  • Динята е богата на витамин А, който е полезен за очите и кожата.
  • Динята е нискокалоричен плод (30 калории на 100 г плод), което я прави отличен десерт при спазване на диета.
  • Динята е богата на витамин С, който повишава имунната система на организма.
  • Динята съдържа калий, койТО повлиява добре кръвното налягане.
  • Динята дължи червения си цвят на антионсиданта ликопен, който намалява риска от развитие на рак и диабет.

  • Красивата като богиня Натали Трифонова на почивка в Гърция (СНИМКИ)
  • Край Шкорпиловци щъркелите се събират за дългото пътуване на юг (ВИДЕО)
  • Как Ирина Тенчева отпразнува имения ден на сина си Самуил – „този прекрасен, рус делфин“
  • Хитър трик! 60 различни тоалета в една малка раница
  • Свети Константин - райското зелено селище, скрито в тучната природа на Родопа планина
  • В разгара на пътуванията: Ето кои са най-големите страхове за жените и мъжете (ВИДЕО)
  • Вкусна почивка: Най-интересните кулинарни фестивали по света (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Живот като на кино: Кейти Пери и Орландо Блум със зрелищен скок от хеликоптер (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • "Животът е планина": Силвия Петкова за най-важната цел на всеки (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Плаж „Малдиви“, АТВ в пустинята и крокодилска ферма - как да пътувате изгодно до Тунис (СНИМКИ)