Според Речника на българския език от Найден Геров таратор е дума, заета от турски език, със значение - „Сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Според други източници произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Макар да го приемаме като традиционно българско ястие, негови разновидности се срещат и в кухнята на повечето балкански народи. Най-близкият вариант на таратора, който може да опитате в Гърция е салатата дзадзики; в Турция това е джаджък; в Сърбия не добавят вода; в Иран приготвят студена супа с джоджен, вместо копър и стафиди, вместо орехи.
А ето как Димитър от МasterChef приготвя "Вариация таратор" и анасонова напитка с лайм и краставица.
Съставки
- 20 мл Узо
- 1/2 китка Копър
- 1 шепа Орехови ядки
- 1 с.л. Олио
- 4 скилидки Чесън
- 1 бр. Краставица
- 2 кофички Кисело мляко
- 1/2 с.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Настържете краставиците на едро или ги нарежете на малки кубчета. Посолете ги и оставете за няколко минути, за да поемат вкуса.
- 2. Разбийте киселото мляко и го разредете с вода според вкуса ви.
- 3. Добавете настърганата краставица.
- 4. Подправете с олио, копър и ситно нарязан чесън.
- 5. Поръсете с нарязаните ядки.
- 6. Към готовия таратор сипете на тънка струйка охладената мастика. Разбъркайте леко.