Според Речника на българския език от Найден Геров таратор е дума, заета от турски език, със значение - „Сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Според други източници произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Макар да го приемаме като традиционно българско ястие, негови разновидности се срещат и в кухнята на повечето балкански народи. Най-близкият вариант на таратора, който може да опитате в Гърция е салатата дзадзики; в Турция това е джаджък; в Сърбия не добавят вода; в Иран приготвят студена супа с джоджен, вместо копър и стафиди, вместо орехи.

Снимка: iStock

А ето как Димитър от МasterChef приготвя "Вариация таратор" и анасонова напитка с лайм и краставица.

Съставки

  • 20 мл Узо
  • 1/2 китка Копър
  • 1 шепа Орехови ядки
  • 1 с.л. Олио
  • 4 скилидки Чесън
  • 1 бр. Краставица
  • 2 кофички Кисело мляко
  • 1/2 с.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Настържете краставиците на едро или ги нарежете на малки кубчета. Посолете ги и оставете за няколко минути, за да поемат вкуса.
  • 2. Разбийте киселото мляко и го разредете с вода според вкуса ви. 
  • 3. Добавете настърганата краставица.
  • 4. Подправете с олио, копър и ситно нарязан чесън. 
  • 5. Поръсете с нарязаните ядки. 

     

  • 6. Към готовия таратор сипете на тънка струйка охладената мастика. Разбъркайте леко.