В два последователни материала ще разкажем кои летни плодове носят здраве, красота и младост.

Череша

Черешите изобилстват от антиоксиданти с удивителни подмладяващи свойства. Богати са на флавоноиди – като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която им антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на солаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вируситеи бактериите.

Ягода

Ягодите са лятна наслада засетивата и богати на подмладяващи хранителни вещества. Те са отличен източник на витамин С, необходим за образуването на колаген – протеин, поддържащ структурата на кожата. Витамин С играе важна роля и при зарастването на рани и предпазва от гингивит – заболяване на венците , което засяа  всеки трима от четири души. Ягодите съдържат и елагова киселина   растителен продукт с мощни антиканцерогенни свойства.

Кайсия

С високо съдържание на каротиноиди кайсиите са богат източник на подмладяващи хранителни съставки. Кайсиите изобилстват от антиоксиданта бета-каротин, който предпазва кожата и белите дробове от оксидативни увреждания, укрепва имунната система и пречи на свободните радикали да отслабят зрението. Кайсиите съдържат и ликопен – един от най-мощните антиоксиданти, известен със способността си да предотвратява натрупването на мастни депа в артериите и с изразените си антиканцерогенни свойства.

Малина

Малините са богати на витамин С и други антиоксиданти, поддържащи организма ни млад. Високото съдържание на витамин С в малините повишава имунитета и може да предотврати редица здравословни проблеми – от сърдечни до очни. Плодовете съдържат и елагова киселина, известна със способността си да предпазва клетките от злокачествени изменения. Антоцианините в състава им имат противовъзпалителен ефект и предпазват организма от артрит. Малините успешно се борят и с различни вируси и бактерии. Те са сред най-богатите плодови източницина фибри и стимулират храносмилането.

Къпина

Плодовете на къпината са един от най-богатите нискомаслени източници на витамин Е. Както повечето дребни плодове, къпината е отличен източник на витамин С, но тя съдържа и значително количество витамин Е. Това спомага за неутрализирането на свободните радикали, причиняващи сърдечни заболявания и преждевременно състаряване на кожата. Къпините са и естествен източник на салицилат – активната съставка на аспирина, - който помага на организма да е бори с инфекциите. Редица проучвания сочат, чесалицилатите имат и антиканцерогенни свойства.

 

Следва продължение...