На 5 април отбелязваме Деня на карамела. Той е посветен на този сладък продукт, наричан още "тъмната алхимия на кулинарното изкуство".

Карамелът се получава при топене на захарта при 170° C. Тя става златиста, с мек и богат вкус. Към карамелената захар може да се добави сметана, масло, ванилия и всякакви аромати, които обичаме. 

Снимка: iStock

Карамелизираните ябълки са вкусен и атрактивен десерт. Децата ги обожават, а майките им често ги свързват с мили моменти от своето детство. Направата им не е никак сложна и не отнема много време. Захарните ябълки правят децата щастливи и с доволно омазани със захар физиономии.


Необходими продукти:

10 ябълки
1 ч.ч. кристална захар
1/4 чаена чаша глюкоза
2 с.л. краве масло
1/2 чаша течна сладкарска сметана

За украса (по желание) – захар на кристали (може да се оцвети със сладкарска боя), смлени орехи, малки цветни бонбони, кокосови стърготини, филирани бадеми

Да запретнем ръкави

Измийте и подсушете ябълките. Ако има наранени, ги отстранете. Захарният слой ще покрие повърхността им, но би било неприятно след него хората, които ще ги консумират, да се натъкнат на петна и наранявания.

Отрежете дръжките. Във вдлъбнатината на средата забодете дълги клечки. Може да използвате дървени шишчета за барбекю или обикновени клечки от дърво или храст.

В дълбока тенджера смесете захарта, глюкозата и маслото. Загрейте на котлон на ниска температура, докато сместа се карамелизира. Бъркайте внимателно, след като леко се стопи (не от самото начало!), с дървена или силиконова шпатула. Ако започнете да бъркате още в началото, може да се получат въздушни мехурчета в сместа, които после ще направят шупли в карамеленото покритие.

В отделен съд загрейте сметаната. След като отстраните захарта от котлона, на тънка струйка добавете сметаната към нея. Бъркайте постоянно. Сметаната ще втечни карамеления сос. Ако карамелът се стегне много бързо, преди да е усвоил цялата сметана, върнете го за няколко секунди отново на котлона.

Потапяйте всяка една ябълка в сместа, като я държите на клечката.

Снимка: Pinterest.comОставете да стегнат в тава, застлана с хартия за печене. Ще бъдат готови след около 15 минути.

Ако искате да декорирате, трябва да го направите, докато карамелът още не е стегнал съвсем. Така ядките и стърготините ще полепнат добре по него.

И още изкушения с карамел: