Тази хрупкава отвън и мека и пухкава отвътре торта носи името на руската балерина Анна Павлова. Смята се, че десертът е в чест на балерината след нейно турне в Австралия или Нова Зеландия – до ден днешен двете държави спорят откъде произхожда рецептата.

Самата торта изисква много малко продукти, няколко часа и най-вече търпение. За да си направите от тези 9 мини тортички с диаметър около 7-8 см на Polka dot kitchen, ще са ви нужни само:

  • 5 белтъка, стайна температура
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 8 с.л. кокосова захар, равни (може да замените с друга фина захар по ваш избор)
  • 1 ч.л. нишесте (може да използвате тапиока или царевично нишесте)
  • Готварска сметана за разбиване
  • Плодове по избор

Снимка: Polka dot kitchen

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 150*С без вентилатор. Застелете тавичка с хартия за печене.
2. В чиста купа, която сте се уверили, че е напълно суха и без мазни остатъци (препоръчвам да избягвате пластмасовите) разбийте белтъците за около 5 мин. с миксер или докато придобият консистенция на сняг с меки връхчета.
3. Добавете оцета и ванилията и продължете да разбивате като добавяте захарта лъжица по лъжица.
4. Целта е накрая да имате консистенция с твърди връхчета и с изцяло разбита захар. Може да тествате като вземете малко смес между два пръста и разтъркате, за да усетите дали все още има гранули.
5. Накрая добавете нишестето и разбъркайте за още 10-15 секунди.
6. Сложете по съвсем малко смес в четирите края на тавата под хартията за печене, за да залепне и да ви е удобно да пайпвате.

Снимка: Polka dot kitchen



Тук идва креативната част
Опция 1: ако имате пош и широк накрайник, напълнете го със сместа и оформете 9 равни розички.
Опция 2: ако нямате пош, използвайте супена лъжица и разпределете сместа на 9 относително равни конуса от сместа.

7. Преди да сложите във фурната с чиста супена лъжица, оформете малко кладенче, в което след печене да можем да поставим сметаната, без да се разтече.
8. Сложете във фурната и намалете на 130*С без вентилатор и печете около 2 часа или докато усетите, че при допир, вече са леко хрупкави отвън и се усещат леки и готови да се отделят.
9. Изключете фурната и ги оставете в нея за още около 1 час докато изстинат и фурната, и тортичките изцяло.
10. Точно преди сервиране разбийте сметаната – аз използвах такава без лактоза и сложете по малко във всяко „кладенче“ и украсете с любими плодове и малко мента по желание.

Може да съхраните на хладно и сухо място тортите без декорация до 3 дни.

Препоръчваме да ги опитате заради дълбокия карамелен вкус, който кокосовата захар придава при бавно печене.

За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.