В навечерието на Новата 2021 година ви споделяме рецепта за една много шоколадова и богата торта с лешници без брашно. Тя е лека и с много богат вкус, подходяща както с повод, така и без повод.
Необходими ще са следните продукти:
- 170 г сурови лешници
- 6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
- 150 г кафява нерафинирана или кокосова захар
- 100 мл соево или друго ядково мляко
- половин с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 с.л. какао
- 280 г черен шоколад (над 52%), на парченца
- 100 г масло, на парченца
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190*C с вентилатор и постелете тавичка 25 см. с хартия за печене.
2. В сух тиган запечете лешниците за около 7 мин., за да се освободят маслата. След това ги наситнете с нож или с чопър.
3. На водна баня/в микровълнова разтопете шоколада с маслото.
4. В чаша добавете ядковото мляко с лимоновия сок, разбъркайте и оставете за около 10 мин., за да се пресече. Така получавате т.нар. buttermilk.
5. Към шоколадовата смес добавете жълтъците и какаото, след което бавно налейте млечната смес при постоянно разбъркване. Накрая прибавете лешниците.
6. В чиста купа разбъркайте белтъците със захарта докато станат лъскави и с твърди връхчета.
7. С помощта на шпатула добавете на 4 части белтъците с техниката „загребване-захлупване“, за да не излезе въздуха от белтъците.
8. Прехвърлете сместа в тавичката и печете 25-30 мин. Оставете да изстине във формата преди да извадите от формата.
Насладете се на тази пухкава и мноооого шоколадова торта.
За още рецепти от Polka dot kitchen посетете Фейсбук и Инстаграм страниците ѝ.