Не започвайте тази рецепта за карамелени ябълки на клечка с осолени бадеми, без да сте си пуснали диск с коледна музика, съветва Диана Любенова, водеща на сутрешните уикенд блокове "Тази събота" и "Тази неделя" по bTV!
Продукти:
10-12 дребни ябълки
10-12 дървени клечки
200 г кафява захар
170 г течна глюкоза
150 г белени печени и осолени счукани бадеми
60 г масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
1 ч. л. ванилова есенция
щипка сол
Приготвяне:
Ябълките се измиват и се подсушават, а на мястото на дръжката им се забожда дървената клечка. Маслото се разтапя в тенджера, след което добавяте захарта, солта и глюкозата - разбърквате на умерен огън, докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. След като заври, добавяте подсладеното кондензирано мляко, разбърквате хубаво и оставяте сместа отново да заври. Варите около 10 минути, като периодично я разбърквате, за да не загори. Отстранявате от огъня и добавяте ванилията.
Ябълките се потапят в карамела и след като се извадят, се задържат за известно време, докато излишният карамел се оттече. Дъното на ябълките се потапя в бадемите, след което ги оставяте настрана, докато карамелът стегне.