Печеният чийзкейк звучи като сложен десерт, но всъщност е сладост, която може да приготвите сравнително бързо и лесно.

Варианти за приготвяне

# При пълнежа със сирена може да замените рикотата с друг тип крем сирене. Внимавайте само да няма допълнително овкусяване от подправки.

С тестото за основния блат също може да експериментирате - маслени бисквити, шоколадови или пък бадемови. Добавяйки смлени орехи към бисквитите например, ще направите блата още по-плътен и хрупкав. 

Боровинките и ягодите се използват най-често при приготвянето на чийзкейк. Но има толкова вкусни и сочни плодове, които също могат да влязат в рецептата - малини, киви и др. Ако с тях приготвите пресен конфитюр, може да изпозлвате сиропа като злаивка. 


Какви са опасностите от провал при приготвянето?


- Да не ви стигне бисквитената смес и бордерите да станат неравни или ниски.
- При изпичане кремът със сирене да се напука на дълбоки ивици. Разбивайте много добре, за да няма бучици, и печете на ниска температура. 
- Да останат парчета масло в тестото. Затова задължително го разтопете, преди да добавите към бисквитите.


За декорация на чийзкейка използваме пресни ягоди, някои от които потопени в шоколад и златна сладкарска боичка, орехи, които се карамелизират с малко мед или захар, стръкчета мащерка, розмарин и парчета медена пита. Украсата се поставя, когато чийзкейкът е изстинал добре. 

Съставки

  • 1 пакетче Ванилия
  • 4 бр. Яйца
  • 2 с.л. Вода
  • 1,5 с.л. Царевично нишесте
  • 2 ч.ч. Пудра захар
  • 250 г Сирене Рикота
  • 500 г Маскарпоне
  • 150 г Краве масло
  • 3 пакета Маслени бисквити
  • 1.5 с.л. Пчелен мед
  • 2 с.л. Лимонов сок
  • 2 ч.л. Лимонови кори

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете бисквитите в блендер. Разтопете маслото  и го добавете към тях. Пасирайте всичко, докато стане на меко тесто. 
  • 2. Застелете дъното и стените на тава с махащи се бордери с хартия за печене. Изсипете бисквитеното тесто и притиснете с пръсти към дъното и по стените, за да се оформи добре. Важно е да бъде стегнато и да не става на трохи. 
  • 3. Печете 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • 4. В дълбока купа смесете маскарпонето, рикотата и пудрата захар. Смесете нишестето с водата, докато стане на паста и добавете към сирената. Сипете меда, лимоновия сок и настърганите кори и разбийте с миксер на ниска скорост. 
  • 5. Добавяйте яйцата едно по едно към сместа, като след всяко разбивате за няколко секунди с миксера. 
  • 6. Готовия бисквитен блат оставете леко да се охлади. През това време намалете температурата на фурната до 150 градуса. Изсипете сместа върху него. Ако се получат мехурчета, спукайте ги с клечка за зъби или игла. Важно е повърхността да е гладка. 
  • 7. Печете 60 минути. при готовност кремът е с консистенция на желатин - усеща се плътност, но при движение леко трепери. 
  • 8. Извадете го и оставете да се охлади. Декорирайте, когато изстине напълно.