Продължаваме с предизвикателството, наречено #Saladeria - любими хоби готвачи от "MasterChef България" се включват с предложения за вкусни салати, които те самите често приготвят у дома. 

Тази седмица ви представяме невероятно свежата идея за салата на Виолина Маринова, която беше на крачка от голямата награда в MasterChef България, сезон 6.

Лятната салата с грилована диня, фета и сладко от зелени орехчета

Динята на скара има опушен вкус и интензивна сладост, перфектното съчетание на летните вкусове. Идеално се съчетава с различни сирена, винегрет и салати. "Опитайте моето предложение с леко екзотичен вкус към чаша студено вино или узо с много лед", предлага Виолина.

Снимка: Личен архив

Продукти:

резен диня
сирене Фета
сладко от зелени орехи
прясна мента
микс от зелени салатки
сок и кора от лайм
зехтин
сол
сок от нар или балсамико
запечени ядки

Начин на приготвяне

  • Измийте кората на динята и я нарежете. За една порция ви трябва един резен.
  • Почистете го от семките и посолете с морска сол. Нека престои така 15-20 мин., върху кухненска хартия.
  • След това измийте добре динята от солта и я намазнете леко със зехтин.
  • Изпечете в добре загрят грил тиган или на барбекю от двете страни. 2-3 мин. са достатъчни.
  • Накрая поръсете парчето с прясно нарязана мента.

Снимка: Личен архив

 

  • Миксът от салатки овкусете с дресинг от сол, сок и кора от лайм, малко от сока на сладкото с орехчета (може да замените с мед) и прясна мента.
  • Всичко заедно смесете добре и леко овкусете зеленолистните, без да ги мачкате, за да останат свежи и на вид.
  • Фета сиренето нарежете на равни кубчета.
  • Един брой зелено орехче е напълно достатъчно за порция салата, нарежете го на кръгчета и добавете.
  • Миксирайте всички компоненти и направете канапе от тях.
  • Динята може да я прибавите по ваше усмотрение - на резенчета или хапки.
  • Поръсете с прясна мента - много допълва вкуса, запечени/сурови ядки по желание и капки сок от нар или винегрет.

Още от предизвикателството #Saladeria: