Продължаваме с предизвикателството, наречено #Saladeria - любими хоби готвачи от "MasterChef България" се включват с предложения за вкусни салати, които те самите често приготвят у дома.
Тази седмица ви представяме невероятно свежата идея за салата на Виолина Маринова, която беше на крачка от голямата награда в MasterChef България, сезон 6.
Лятната салата с грилована диня, фета и сладко от зелени орехчета
Динята на скара има опушен вкус и интензивна сладост, перфектното съчетание на летните вкусове. Идеално се съчетава с различни сирена, винегрет и салати. "Опитайте моето предложение с леко екзотичен вкус към чаша студено вино или узо с много лед", предлага Виолина.
Продукти:
резен диня
сирене Фета
сладко от зелени орехи
прясна мента
микс от зелени салатки
сок и кора от лайм
зехтин
сол
сок от нар или балсамико
запечени ядки
Начин на приготвяне
- Измийте кората на динята и я нарежете. За една порция ви трябва един резен.
- Почистете го от семките и посолете с морска сол. Нека престои така 15-20 мин., върху кухненска хартия.
- След това измийте добре динята от солта и я намазнете леко със зехтин.
- Изпечете в добре загрят грил тиган или на барбекю от двете страни. 2-3 мин. са достатъчни.
- Накрая поръсете парчето с прясно нарязана мента.
- Миксът от салатки овкусете с дресинг от сол, сок и кора от лайм, малко от сока на сладкото с орехчета (може да замените с мед) и прясна мента.
- Всичко заедно смесете добре и леко овкусете зеленолистните, без да ги мачкате, за да останат свежи и на вид.
- Фета сиренето нарежете на равни кубчета.
- Един брой зелено орехче е напълно достатъчно за порция салата, нарежете го на кръгчета и добавете.
- Миксирайте всички компоненти и направете канапе от тях.
- Динята може да я прибавите по ваше усмотрение - на резенчета или хапки.
- Поръсете с прясна мента - много допълва вкуса, запечени/сурови ядки по желание и капки сок от нар или винегрет.
Още от предизвикателството #Saladeria: