Обикновено асоциираме палачинката с тежка храна, от която се трупат мазнини по бедрата. Но това никак не е задължително условие. Любимата неделна (следобедна) закуска на много поколения може да съдържа необходимите фибри, да е лека и ободряваща, без да товари стомаха. Тези палачинки може да включвате като разнообразна закуска, когато сте на диета – здравословни са и нискокалорични. 

Овесени палачинки

Продукти:

25 г фини овесени ядки
1 яйце
вода до желаната гъстота

Ядките може предварително да се накиснат за 10 минути във вода, за да омекнат. Объркват се с яйцето и водата и се запичат на тиган.
За солен вариант – върху палачинката се натрошава 30 г нискомаслено сирене.
За сладък вариант – се намазва с пюре от половин банан.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-лесните бананови палачинки

Продукти:
2 яйца
1 банан
1/2 ч. л. сода

Снимка: http://eugeniekitchen.com/


Намачкайте или пасирайте банана. В отделна купичка разбийте яйцата със содата. Содата е по-желание, може и да не се добавя. Залейте банановото пюре с яйцата и разбъркайте до хомогенност. Трябва да се получи се не много гъста каша, от която ще направите палачинките по обичайния начин. Намаслете тигана съвсем леко.
Тези палачинки са изключително подходящи за деца. Може да хапвате без допълнителни добавки, тъй като бананът дава нужната сладост.


Палачинки с брашно от рожков

Продукти:

2 яйца
2 с. л. рожково брашно
2 с. л. (предварително накиснати във вода) овесени трици
1 ч. л. кокосово масло
вода

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

След като се накиснат във вода, овесените ядки стават с консистенция на лепкава каша. Разбийте предварително яйцата и добавете към тях кашата, брашното от рожков и допълнително вода до гъстота с консистенция на боза. Брашното от рожков придава (любимият ни) шоколадов вкус на палачинките. За намасляване на тигана използвайте кокосовото масло или разбийте и него в сместа.