"Децата са богатство и всяко ти носи различни емоции. Колкото повече, толкова по-добре!" Тя е Жанина Митанкина, майка и кулинарен блогър в Baking for Seven. Но ако досега е готвила за седем, скоро в семейството ще има и осми член. Жанина е в очакване на шестото си дете. 

Какво е да си майка в многодетно семейство, терзае ли я въпросът "Какво да сготвя?", какъв е семейният бюджет  на семейството и по какво си приличат бебетата и кваса за хляб - гледайте във видеото. 

Последвайте ни в канала в YouTube.
Слушайте и в Спотифай.

За повечето хора отглеждането на 5 деца звучи сложно. Жанина обаче има кратка формула за това - "микроклимат и всеки участва в нещо". В тази шарена и динамична семейна среда може дъщерята да забавлява най-малкото дете, най-големият син да пазарува, а средният - да бели картофи. Работата е много, но пък и я вършат повече хора. 

С КАТО СЕДЕМ, С КАТО СМЕЛОСТ

По данни от 2021 г. многодетните семейства - с три и повече деца в България, са 47 859. Семейството на Жанина също влиза в тази статистика. Любовта си тя разпределя между:

  • Алек е най-големият й син - скоро ще направи 16 г.
  • Калоян е на 12.
  • Единствената дъщеря в семейството е Далия, лятото ще стане на 8 г.
  • Юлиян е на 5.
  • Теодор е на 3
  • началото на юли Жанина очаква шестото си дете

Смелост ли е да родиш и отгледаш толкова деца? Жанина има точен отговор на този въпрос.

"Трябва да го искат и двамата. Да могат да си го позволят - и финансово, и психически. Някой като каже дай съвет как се гледат толкова деца. Аз не мога да дам! Ние винаги сме били сме на принципа – "Защо не?". 

Снимка: Евгений Милов

ДЕЦАТА НЕ СА ПОРЦИЯ ОРИЗ!

Изборите й обаче няма как да останат без коментари от околните. Харесва се сякаш на хората, по-често от нужното, да изказват мнение за нечий чужд живот. Странните коментари започват по-интензивно след третото дете. 

"Често чуваме въпроса не ви ли стигат толкова? Това не е порция ориз! Да имам деца е вътрешна необходимост! Най-странните коментари, които съм чувала, са били „То не е само да се раждат, трябва да се гледат", а също и "Кога сте имали време да направите още едно?"

БЮДЖЕТЪТ

Най-голямото перо в бюджета им е къщата. Но както за нея, така из а съпруга й е важно да осигурят място и всяко дете да си има стая. Успяли са с пространството и дори новото бебе ще си има стая. 

"То ако е лесно, няма да е хубаво!"