Тя е златно момиче в буквалния смисъл на думата. На гости на “Малки разговори” е капитанът на националния отбор по художествена гимнастика Симона Дянкова. Говорим си с нея за спорта, за любовта и за пътя оттук нататък. Не подминаваме и наближаващите празници - скоро Симона има рожден ден, а след това е ред и най-уютните и топли семейни моменти около Рождество Христово и Коледа. Щастливи сме, че точно с очарователната варненка откриваме декемврийската ни тема "Рецепта за Коледа".

Снимка: Евгений Милов

Разговорът ни започва с предстоящия бенефис на златните момичета. Ще можете да бъдете част от него на 16 декември в зала "Арена Армеец". С грандиозното шоу грациите ще си вземат официално “Довиждане” с публиката и спортната зала, в която вече няма да влизат като отбор. Симона Дянкова, Лаура Тратс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова оставиха своята след в спорта като донесоха историческия златен олимпийски медал за България от Олимпиадата в Токио 2021.

“Доста пъти се е случвало да трябва да взимам тежки решения, да се чувствам отговорна за всичко, което се случва в отбора, но съм и много благодарна на момичетата, че ми вярваха” - разказва Симона за тежестта на капитанската лента.

И макар вече да ги наляга чувство на носталгия, капитанът на отбора по художествена гимнастика споделя, че са чакали този момент.

Снимка: Евгений Милов

Симона се занимава 20 години с художествена гимнастика. Започва да тренира от ранна детска възраст в родния си град Варна. Гимнастичката никога не е посещавала спортно училище. Тя продължава своето редовно обучение и в свободното си време тренира неуморно. Завършва руското училище във Варна и малко след това идва в София, където става резерва на предишния национален отбор по художествена гимнастика, които станаха бронзови медалистки в Рио през 2016 г. Симона се връща отново към индивидуалната художествена гимнастика, но не след дълго се явява на теста за новия национален отбор по художествена гимнастика.

Капитанската лента е огромна отговорност, но благодарение на останалите момичета в отбора за Симона не е имала трудни моменти като водач и лидер на отбора.

Петте момичета са много близки и извън залата. Споделят си всичко и често се обръщат за съвет към Симона като към по-голяма сестра. Обичат да се събират и да закусват заедно, да пият кафе или просто да отидат на разходка.

В живота си Симона среща много вдъхновяващи жени. Тя с възхищава на личната си треньорка Филипа Филипова, на треньорката на отбора Весела Димитрова и разбира се на Илиана Раева. Но идол за нея остава вицепрезидентът на художествената гимнастика - Мария Петрова.

През август варненката се сгоди за дългогодишния си приятел Никола Яначков. Последните 5 години златното момиче постоянно пътува по състезания и лагери, но приятелят й не спира да я подкрепя и е плътно до нея във всеки един момент. Преди Симона да вземе шофьорска книжка, Никола всеки ден я кара до залата и обратно.

“Мисля, че за една връзка е важно хората да гледат в една и съща посока. По това си приличаме и до тук. Иначе си мисля, че доста се различаваме. Аз съм по-пламенна, по-дива, докато той е малко по-обран”, разкрива ни грацията.

Сватбата на Симона и Никола най-вероятно ще е догодина. Златното момиче си мечтае за морска сватба.

Симона винаги е имала влечение към киното и танците. Смята, че е малко късно тепърва да учи всичко от начало, но й е интересно да влезе в някакъв друг образ и да го изиграе.

Няма нещо, за което да съжалява. Грацията стига с много труд, усилия и упоритост до националния отбор. Благодарна е за невероятните емоции, които е изживяла до тук.

Предстоят най-светлите семейни празници. Коледа и Нова Година са любимите празници на Симона. Тази година се надява, че ще успее да прекара повече време с близките си в родния си град. Една от традициите, които спазват и до днес заедно със семейството й, е да отварят подаръците си на 25-и сутринта.

“Аз държа, когато си легнем, елхата да е празна и когато се събудим, тя да е отрупана с подаръци.”

На 7 декември пък Симона ще отпразнува 27-ия си рожден ден. Тя си пожелава с каквото и да се захване от тук нататък, да завърши прекрасно като Олимпиадата и техния спортен път. А ние от Ladyzone.bg й пожелаваме попътен вятър в бъдещите начинания и много щастие и успехи!

Гледайте цялото интервю горе или слушайте разговора ни със Симона Дянкова в Spotify.

А тук ще намерите обещаната коледна рецепта от златното ни момиче:

Рецепта за панетоне цукото

Продукти:

1 кг сирене рикота
140 г захар
70 г захаросани плодове - лимони, портокали
40 г филирани бадеми
50 г натурален шоколад
1 с.л. какао
600 г панетоне
175 мл десертно вино

Начин на приготвяне:

 • Нарежете панетоне на филии. Постелете с прозрачно фолио купа, като оставите достатъчно дълги краища. Наредете филии панетоне да покрият дъното и стените на съда. С помощта на четчица нанесете върху тях вино.
 • Разделете рикотата в две купи. Към едната половина добавете половината захар и половината нарязани на дребно захаросани плодове - задължително е да има чедро (сладък лимон). Разделете и натрошения шоколад между двете купи. Само към едната рикота добавете какао.
 • Изсипете белия крем с рикота върху блата от панетоне и загладете. Захлупете с една филия панетоне, напръскайте с вино и сложете кафявия крем с рикота. Загладете и покрийте с още една филия панетоне. Напръскайте с вино. Завийте краищата на фолиото и поставете чиния отгоре. Затиснете с нещо тежко. Цукото трябва да престои поне 6 часа в хладилника.
 • Обърнете купата върху поднос и отстранете фолиото. Поръсете цукото с малко какао.

 • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
 • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
 • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
 • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
 • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
 • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
 • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
 • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
 • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
 • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел