2023 година не започна спокойно за британското кралско семейство. В началото на януари Бъкингам вместо да празнува 41-ия рожден ден на Кейт Мидълтън се тресеше от предстоящото излизане на автобиографията на принц Хари „Резервният“.

Всъщност бурята започна няколко дни преди излизането на книгата, когато Хари даде пространно интервю за журналиста Том Брадби. Впоследствие bTV излъчи разговора, така че успяхме да чуем лично разкритията на принца.

„Надявах се, че Уилям и Кейт, аз и моята бъдеща избраница ще бъдем две двойки, които ще работят заедно. Че това ще помогне да се сближим повече с Уилям… Но Меган е американска актриса, разведена, със смесена кръв и британската преса и медиите се заеха охотно с това“ – сподели Хари.

Той припомни, че след сватбата му се е провела среща за сдобряване между него, Уилям, Кейт и Меган. Тя е минала толкова зле, че Кейт е стискала ръба на коженото кресло така, че пръстите й са побелели. Кейт очаквала извинение от Меган за репликата й, че е с „бебешки мозък”. Срещата приключила неловко с нещо като прегръдка.

„Надявах се четиримата да се разбираме. Но бързо възникна вражда между Меган и Кейт. Не можеш да се скриеш от това, когато вестниците са навсякъде във всеки замък или къща, в които живеем… Така се създава съревнование… Когато Уилям се ожени за Кейт, те преживяха голяма част от нещата, които се случиха на мен и Меган. Но аз винаги съм вярвал, че съм „резервният” – не съм конкурент на татко и брат ми и че всичко ще е наред. Колко съм бъркал само! Това, което Уилям и Кейт преживяха заради татко и Камила… се случи на нас и то заради Уилям и Кейт. Но в същото време за нас нещата не се развиха по същия начин“ – коментира Хари.

Очаквано книгата предизвика голям интерес и още в първия ден бяха продадени 400 000 екземпляра в печатен, електронен и аудио формат. А най-забавната снимка, свързана с автобиографията, можете да видите тук:

Следващото голямо събитие за кралското семейство бе коронацията на Чарлз.

Тя бе на 6 май, а Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита бяха сред знатните гости.

На церемонията в Уестминстърското абатство архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на монарха, който седеше на трон от 14-ти век.

Предстоятелят на Англиканската църква произнесе думите "Бог да пази краля", които бяха повторени от 2200-те гости, присъстващи на церемонията.

Принц Хари бе на коронацията, но съпругата му Меган Маркъл остана в Калифорния с децата им – принц Арчи и принцеса Лилибет.

Седмица след коронацията на Чарлз Трети Бъкингамският дворец публикува нови снимки на кралското семейство. На първия кадър заедно с Чарлз е синът му принц Уилям и внучето принц Джордж – двамата преки престолонаследници.

През юли най-голямото дете на Уилям и Кейт Мидълтън навърши 10.

А през ноември монархът стана на 75. За специалния ден можете да научите повече тук:

В края на ноември 2023 г. друга книга внесе напрежение в кралското семейство. Тя бе изтеглена от пазара в Нидерландия на фона на съобщения, че в нея се посочва името на члена на семейството, който е повдигнал въпроса за цвета на кожата на сина на херцозите на Съсекс преди раждането му.

За феновете на монархията остана утехата, че могат да се наслаждават на неотразимита Кейт Мидълтън, която през годината отново показа, че е еталон за елегантност.

На държавния прием в Бъкингам в чест на южнокорейския президент Юн Сук-йол и съпругата му тя се появи с тиарата Strathmore Rose.

Тиарата е принадлежала на майката на кралица Елизабет и за последно е била носена от нея през 30-те години на миналия век.

Кралицата майка получава тиарата от баща си лорд Стратмор по повод сватбата си през 1923 г. Бижуто е направено в края на 19-ти век.

Дългото отсъствие на диадемата дори породи слухове, че украшението се е разпаднало и не може да се носи повече, но през 2002 г. Strathmore Rose се появи на изложба в Лондон.