Разкритията за живота в Двореца, за тъжното детство, нечутите викове за помощ, чутовната битка с медиите и голямата любов на принц Хари – всичко това и още много детайлни описания намерихме в книгата на принц Хари „Резервният“, която отскоро вече има и издание с превод на български. Прочетохме я и попихме цялата информация на един дъх. Сега, броени часове преди историческата коронация на Чарлз, искаме да обърнем внимание какво Хари откровено е споделил за собствения си баща – от това какъв родител е до любимата му плюшена играчка от детството.

 • Чарлз нарича Хари „мило момче“ и до ден днешен. Книгата изобилства от десетки примери, но най-ярък е този, в който бъдещият крал на Англия сяда една сутрин до сина си и му съобщава, че майка му е починала отново започвайки с „мило момче“.

 • Хари описва Чарлз като баща, който не се е занимавал много с децата си – „Не беше от онези бащи, които играят безкрайно на гоненица или подхвърлят топка дълго след залез слънце… Просто вече нямаше ентусиазъм – не изпитваше удоволствие.“

  Снимка: Getty Images
 • Чарлз не обича прегръдките – „Както Уили, така и тате, не обичаха прегръдките“.

 • Чарлз рядко засвидетелствал чувства и емоции пред синовете си. Според Хари, стискането на рамото от страна на баща му е „разточителна физическа привързаност“ –„А може и той да е стиснал рамото ми. За незапознатите това може да е изглеждало като нормален семеен поздрав, но за нас беше безпрецедентна, разточителна и парадна физическа помпозност.

 • Макар и със синя кръв и получил всичко наготово, Чарлз обича труда – „Тате винаги е бил работяга. Вярваше в труда. Често казваше, че всеки трябва да се труди. А неговата работа беше и своеобразна религия, защото настоятелно се опитваше да спаси планетата“.

 • Чарлз е трябвало да поиска разрешение от майка си кралица Елизабет Втора, за да се ожени за Камила – “Но като се замисля, май тате беше питал, когато му хрумна да се ожени за Камила. Тогава не бях обърнал внимание колко е нелепо човек на 56 да иска разрешение от майка си."
 • Парфюмът, който използва Чарлз е „EAU Sauvage”. “Пръскаше го по бузите си, по врата и по ризата си. С мирис на цветя и някаква тръпчива нотка (на пипер или барут например)“.

 • Кралят на Англия обича много музиката и конкретно – класическата – „Знаех, че тате обича музика, но не знаех, че я обича чак толкова."

 • Любимите лакомства на Чарлз за чаено парти са “медена торта, флапджаци (традиционно сладкарско изделия във Великобритания), сандвичи, топли кръмпети, бисквити с крем за мазане, накълцан босилек… любимите на тате“.

 • „Тате беше дълбоко вярващ. Молеше се всяка вечер.“

 • Като малък престолонаследникът имал любима играчка – плюшено мече на име Теди, което той продължавал да пази и вече като баща – „… и с плюшеното мече в ръце (което все още пазеше след всичките тези години). Тате носеше Теди навсякъде – една окаяна играчка с откъснати ръце, висящи конци и дупки навсякъде.“

  Снимка: Getty Images
 • Чарлз никога не е обръщал внимание на писанията в пресата, защото „... никога не четеше новините.  Четеше всичко – от Шекспир до законопроекти, отнасящи се до климатичните промени, но никога новините. (Гледаше Би Би Си, обаче често се случваше да замери телевизора с дистанционното).“

 • Чарлз открито се сърдел и порицавал Уилям, когато с Кейт прекалят с обществените прояви. Причината била, че това засенчвало неговите каузи с Камила – „… тате и Камила не искаха Уили и Кейт да получават прекалено много публичност. Не им харесваше, когато отвличат вниманието  от тях и каузите им. Неведнъж се бяха карали на Уили открито.“

 • Чарлз всеки ден прави упражнения, включващи и челна стойка, която той прави по боксерки – „можеше да влезеш по погрешка, докато прави челна стойка. Препоръчани от физиотерапевта му, тези упражнения бяха единственият лек срещу постоянната болка във врата и гърба му. Правеше ги всеки ден, по боксерки, подпрян на вратата или увиснал от лоста като умел акробат.“

 • Бил е тормозен от съучениците си - "Тъй като беше лишаван от любов като дете и тормозен от съучениците си..."

Вижте видео от посещението на Чарлз в Столипиново: