От удължаване на мигли до шпионаж - може ли да има нещо общо между двете. Една интересна история за съвременната Мата Хари създаде напрежение в обществото. Петима българи бяха обвинени в шпионаж, сред които и Ваня Габерова - козметичка и професионалист в поставянето на изкуствени мигли. 

ДА НАМИГНЕШ НА  ШПИОНИНА 

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, са обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, вредна за безопасността и интересите на Обединеното кралство, това се посочва в изявлението на прокуратурата там, научава bTV от българския посланик Марин Райков.

Още на 11 февруари 2023 г. Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са получили обвинения за  притежание на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения.

По непотвърдена информация Ваня Габерова е задържана още през май 2022 г. за около два месеца с още двама души. През октомври 2022 г. споделила, че ще се прибере за известно време в България. Към момента няма официална информация дали тя и Иван Стоянов са под гаранци,я или в британски затвор, както другите трима обвинени.

КОЯ Е ВАНЯ ГАБЕРОВА? 

  • Ваня Габерова и останалите 4-ма обвинени ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември, съобщават от Кралската прокуратура, сочи DailyMail.
  • Профилите в социалните мрежи на Габерова описват нейните хобита като „пътуване, готвене, пазаруване, разходки и четене“.
  • Тя ръководи собствена компания за удължаване на мигли в Актън.
  • Салонът за красота на Габерова, Pretty Woman, отваря врати през 2019 и има блестящи отзиви в Google. Тя също има възможно най-добрите оценки на Treatwell за маникюр и удължаване на миглите, съобщава БНР.
  • Ваня е получила 20 000 паунда грант от правителството по време на пандемията от коронавирус. Това става ясно от годишните финансови отчети на нейния салон за красота в западен Лондон, пише DailyMail.

Британската прокуратура повдигна обвинения за шпионаж в полза на Русия. Обвиненията са за заговор и събиране на информация, която би била полезна за Русия, в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.