Името й става символ на интриги, чувственост и шпионаж. Мата Хари става световноизвестна, защото е различна от своите връстнички – пълна с енергия, екзотика, безстрашие.

Снимка: btv.bgМата Хари всъщност е сценичното й име. Истинското е Маргарета Гертруда Зеле. Родена е през 1876 година. Тя е нидерландска стриптийзьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война. Последното става причина за трагичната й гибел – осъдена е на смърт чрез разстрел по обвинения в шпионаж, въпреки че и до днес не са намерени убедителни доказателства в подкрепа на твърдението.

Начинът на вербуването на Мата Хари остава загадка. Някои историци смятат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. 

Псевдонимът Мата Хари на индонезийски и малайски език означава „окото на деня” (т.е. слънцето). През 1905 година Маргарета го използва за първи път на сцената в Париж, за да издигне стриптийза до ранга на изкуство.

Днес се навършват 102 години от смъртта й и ние отбелязваме датата с известни нейни цитати:

„Танцът е поема, в която всяко движение е дума.”

„Аз съм жена, която се наслаждава на себе си; понякога губя, понякога печеля.”

„Животът е илюзия.”

„Всичко или нищо.”

„Невероятно е.”

"Той е свикнал с живота в скоростната лента, пътува по цял свят, рискува живота си, състезавайки се с над 300 км/ч и изглежда, че борави доста добре с пистолета."

„Единственият начин да подадем оставка в професията си е да умрем.”