На 22 октомври светът отбелязва за 22-ри път Световния ден на заекващите. Макар това да е един от най-често срещаните говорни дефекти, който в повечето случаи успява да се разреши, все още не е напълно ясно каква е причината да се случва.

Един от големите проблеми при заекването е, че хората, които се борят с него ясно осъзнават, че имат проблем и колкото повече мислят за него, толкова по-трудно им е да произнасят думите. Често пъти в старанието си да не заекват, заекващите го правят по-често.

Макар да не пречи на нормалния живот и общуването на хората, заекването е нежелано в доста ситуации. Много от вас вероятни са гледали страхотния филм на Том Хупър „Речта на краля“, в който проследяваме борбата със заекването на британския владетел Джордж VI. Мъжът сяда на трона след като брат му абдикира, за да е с жената, която обича.

Крал Джордж VI
Снимка: Getty Images

Джордж не е първият британски владетел с говорен дефект, но е първият, за когото това се оказва проблем, защото радиото вече е създадено и му се налага да говори пред цялата нация, а и пред целия свят, когато обявява война на Нацистка Германия. По-малко известен факт е, че има и друга заекваща историческа личност от същия период – Уинстън Чърчил, който обаче е успял да се пребори със заекването по-млад.

Тъй като заекването е почти изцяло на психическа основа, понякога колкото по-малко мисли човек за него, толкова по-лесно му е да говори. По тази причина актьорското майсторство е много добра терапия срещу заекването (докато мислят за репликите си, актьорите забравят, че заекват и спират да го правят), а на не малко от тях е показал и какъв ще е кариерният им път.

Роуън Аткинсън
Снимка: Getty Images

Такъв е случаят с комика Роуън Аткинсън, който започва да играе в театъра, за да спре да заеква, а след като му казват, че е твърде грозен, за да играе в телевизията, създава персонажа си Мистър Бийн и става известен в целия свят.

Джеймс Ърл Джоунс
Снимка: Getty Images

Проблеми с говора е имал и великият Джеймс Ърл Джоунс, по-известен с гласа си, отколкото с лицето си (той изпълнява ролите на Муфаса в „Цар лъв“ и Дарт Вейдър в „Междузвездни войни“). Музикантите Ед Шийрън, Кайли Моноуг и дори Краля на рока Елвис Пресли са доказателство, че заекването не е проклятие.

В галерията горе ще намерите още световноизвестни звезди, за които вероятно не сте подозирали, че са заеквали.