Към кого ще се обърнете, ако терористи превземат хотел в Лос Анджелис? Или ако астероид се е насочил към Земята? Или пък ако детето ви започне да вижда мъртви хора? Дори да не бяхте прочели заглавието, вече щеше да ви е ясно, че става дума за невероятния Брус Уилис. Днес един от най-любимите екшън актьори на Холивуд навършва 65 години и продължава да е все така привлекателен за жените.

Заекващото момче от Западна Германия

Брус Уилис, макар да се е превърнал в символ на американската сила заради филми като “Умирай трудно” и “Армагедон”, всъщност е роден в Западна Германия. Името Брус, с което е известен, е второто му име, а първото е Уолтър. Баща му е бил американски войник, който е позициониран в Германия след Втората световна война. Там той се среща с майката на Брус, която е германка и двамата се женят.

Когато Брус е на две години, баща му се връща в САЩ и води със себе си цялото си семейство.

Но като малък, Брус Уилис има сериозен проблем - заеква. Колкото и да се опитват родителите му, не могат да му помогнат и момчето продължава да има трудности в говоренето до 9-годишна възраст, когато се случва чудо. Брус трябва да участва в училищна пиеса и докато репетира открива, че заекването му изчезва напълно докато е на сцената. Именно това подтиква момчето да започне да преследва кариера, която ще го превърне в един от най-популярните хора на Земята.

“Умирай трудно” и началото на успеха

Първата значима роля на Брус Уилис е в сериала “Съдружници по неволя” от 1985 г., в който играе заедно със Сибил Шепард. По това време Брус Уилис е 30-годишен, неизвестен и с доста повече коса, отколкото сме свикнали да виждаме на главата му.

Снимка: Getty Images

Макар и телевизионна, ролята носи огромна популярност на Брус и талантът му не остава незабелязан. Не остава незабелязан и сексапилът му - Брус Уилис се събира с Деми Мур, която по това време е една от най-известните и най-високоплатени актриси в Холивуд.

Двамата се женят през 1987 г. Заедно с брака, Брус Уилис поема още един ангажимент, този път професионален - да участва в екшън филм, наречен… “Умирай трудно”.

Когато “Умирай трудно” излиза през 1988 г. моментално се превръща в хит. Историята за полицая, който трябва да се пребори с група немски терористи, за да спаси семейството си, успява да привлече приходи от 150 милиона (при по-малко от 30 милиона бюджет), получава 4 номинации за “Оскар” и се превръща в класика. Потребителите на IMDB (най-големият сайт за кино в света) поставят “Умирай трудно” сред 250-те най-велики филма на всички времена.

Най-култовите роли на всички времена

Макар да се снима в доста разнообразни филми, Брус Уилис има няколко роли, които никога няма да бъдат забравени.

Една от тях е на полицая Джон Маклейн от “Умирай трудно”, в която Брус Уилис влезе 4 пъти и се говори, че се подготвя пети филм за вече поостарелия полицай.

В началото на 90-те години има един период, в който изглежда, че успехът от “Умирай трудно” е бил еднократен и кариерата му не може да се развие повече, но тогава актьорът приема роля във филма “Криминале” на Куентин Тарантино и това го връща сред топ актьорите на Холивуд.

През 1995 г. излиза филмът “12 маймуни”, който тази година много хора си припомниха покрай пандемията от коронавирус. В него персонажът на Брус Уилис е изпратен в миналото, за да опита да събере информация за произхода на смъртоносна пандемия, унищожила по-голямата част от населението на Земята.

1997 г. пък ще остане запомнена с фантастиката “Петият елемент” на Люк Бесон, в която участва Брус Уилис заедно с Мила Йовович и Гари Олдман.

Най-успешният филм в света през 1998 г. е класиката “Армагедон”, в която Уилис и смел екип доброволци спасяват света от идващ астероид.

През 1998 г. Брус Уилис приема и роля в нискобюджетния трилър “Шесто чувство” на М. Найт Шаямалан. Филмът се превръща в абсолютен успех и сред зрителите и сред критиците (рядко постигана комбинация) и отваря пътя на Брус Уилис към по-сериозни роли.

Снимка: Getty Images

Брус Уилис влиза в новото хилядолетие като един от най-желаните и най-високоплатени актьори в Холивуд.

Брус Уилис в ролите, в които не го познавате

Може би ще се изненадате, но Брус Уилис не е само кино актьор, а има и театрални изяви. През 2015 г. той направи дебюта си на Бродуей в постановка по романа “Мизъри” на Стивън Кинг.

Брус Уилис също така има музикален албум. Както се досещате, като певец изобщо не е толкова популярен като актьор, но пък една от песните му се превръща в сравнително голям хит в САЩ:

С коса или без коса

Една от най-забележимите промени във външния вид на Брус Уилис е пълната загуба на косата му. За разлика от много други мъже, Уилис не се притеснява от факта, че е плешив:

В последните години актьорът напълно премахна и последната си останала коса, което, според много почитатели, го прави да изглежда по-добре от всякога.