Ученици, учители и родители на деца от софийското 43. основно училище "Христо Смирненски" събраха 6520 лв. от благотворителен великденски базар за ремонт на барелеф на патрона им, намерен на боклука на Женския пазар. 

Сумата е събрана само за един ден от продажбата на великденска украса, изработена от учениците. 

"Успяхме да си подарим празник с истински знак за общност!" - коментираха от училището. 

След съгласуване с Обществен съвет средствата от великденския базар ще бъдат използвани за реставрация на барелефа на Христо Смирненски, който е патрон на училището. Барелефът беше намерен изхвърлен на Женския базар.
 
Реставрацията от скулптор и реставратор в екип ще е с приблизителна цена 4000 лв. Целта е ремонтираният барелеф да бъде  поставен в централно фоайе на учебен корпус №1 за началото на юбилейната 115-та учебна 2022- 2023 година.
 
Добрите сърца и духът на заедност на учители, ученици и родители пролича и във външния вид на училището, облагородявайки зелените площи в двора.

 
Ученици и родители заедно са прекопали и оформили лехите. 
 
Учениците от 2б клас са засадили теменужки, петунии и туя в тяхното каре. Техният принос към благотворителния базар с изработени кошнички, яйца и други великденски декорации е 400 лв. 

 
Училището има установени традиции в провеждането на благотворителни базари.
 
Със средствата от мартенския базар ще бъдат подпомогнати семейство на ученик с тежко заболяване на родител и дългогодишен учител в 43.ОУ с тежко заболяване.