От днес по книжарниците в няколко страни по света, включително и в България, може да бъде намерена книгата „Коледния Прасчо“ – новият роман за деца от Авторката на „Хари Потър“. Дж. К. Роулинг сподели в Туитър по какъв сладък начин са я изненадали съпругът и трите ѝ деца.

„Събудих се до шоколадова книга, което, сигурна съм ще се съгласите, е много приятен начин да се събудиш“, написа тя към снимката на шоколадовото издание на „Коледния Прасчо“.

Това не е първият път, в който история на Дж. К. Роулинг се превръща в сладкиш. На 55-ия рожден ден на писателката, семейството ѝ подари торта със зелено чудовище, вдъхновена от предходната ѝ детска книга „Икабог“.

„Благодаря на всички прекрасни хора, които ми честитиха рождения ден. Вижте тортата, с която ме изненадаха.“

Дни преди издаването на „Коледния Прасчо“, Дж. К. Роулинг написа текст, който беше публикуван в „The Sunday Times“. В него авторката сподели, че преди да започне „Хари Потър“, никога не ѝ е хрумвало, че някога ще пише книги за деца.

Идеята да пиша за деца никога не ми беше хрумвало до този момент, но не защото смятам, че детските книги са по-малко важни, а защото детството ми не беше много щастливо. Не съм от тези, които мечтаят да се върнат към прекрасна и безгрижна младост. За мен детството е време на нервност и несигурност.

В текста си Роулинг разкри още един неизвестен факт за живота си – известно време е писала друг роман, паралелно с „Хари Потър“. Писателката е започнала другия роман преди да ѝ хрумне идеята за света на магьосниците, но след време е решила, че книгата няма потенциал е се е съсредоточила само върху приключенията в училището за магия.

Дж. К. Роулинг винаги отделя много време, за да измисли историята, преди да започне да пише книгите. Известно е, че е имала план как точно ще се развие историята от началото до края и е била написала първите глави на всяка от седемте книги и епилога на последната, преди да се захване с писането на „Хари Потър и философският камък“.

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

С „Коледния Прасчо“ също не е прибързала. Идеята ѝ е хрумнала още през 2012 г., но са ѝ трябвали почти 9 години, за да изгради сюжета и да напише книгата. Приказката е вдъхновена от собствения ѝ син Дейвид, който тогава е бил на 9. Момченцето е имало две напълно еднакви прасенца, но определено е предпочитало едното от тях.