Хората, които на са имали щастието да четат книгите на Джоан Роулинг (в никакъв случай не се изчерпват само с “Хари Потър”), вероятно ще бъдат изненадани да научат, че нейните светове не се състоят само от истории за деца магьосници, които опитват да изкарат добри оценки в училището за магия “Хогуортс”. Творчеството на Джоан Роулинг е много мрачно и критично към човешката природа, а темите, които засяга, са изключително дълбоки и сериозни.

Преди около два месеца тя изненада всички свои почитатели, като съобщи, че има книга, която е написала преди години и не е възнамерявала да публикува. Детската приказка “Икабогът” няма да разочарова почитателите на писателката, която преди малко повече от 20 години създаде най-продаваният и четен роман на всички времена. И макар книгата да е предназначена за по-малки деца, отколкото бяха романите за “Хари Потър”, темата изобщо не е детска. Роулинг описва възхода на тоталитаризма в едно измислено кралство.

Снимка: Getty Images

Държавна измяна е да казваш, че няма икабог

Историята в новата приказка на Роулинг се случва в богато измислено кралство, което е разделено по региони според това, което произвеждат жителите им. Един от тези региони обаче е по-беден от останалите и хората там обвиняват за злочестините си митичното чудовище Икабог.

Един ден кралят лично повежда експедиция, която трябва да открие и да унищожи икабога. По време на тази експедиция загива човек и хитрият лорд Спителуърт обвинява измисленото чудовище за смъртта му. След това започва постепенно да манипулира краля и цялото кралство, за да увеличава властта си.

Скоро чудовитещо се превръща в символ на властта на лорда. Отричането или дори допускането на възможността чудовището да не съществува се наказва със смърт или с доживотен затвор. Същото важи и за хората, които не са закачили картини на краля в домовете си.

За да задържи властта си, лорд Спителуърт използва все повече лъжи, манипулация, репресии и страх. И когато хората в кралството осъзнават, че нещо не е наред, лордът вече държи цялата власт в желязната си хватка.

Как стана така, че Джоан Роулинг написа цяла книга, която не е имала намерение да публикува

Джоан Роулинг е известна с това, че взема дейно участие в политическия живот на Обединеното кралство и твърдо отстоява позициите си. Тя беше един от най-видните застъпници на тезата, че Шотландия трябва да остане част от Великобтитания, когато се проведе референдумът в страната и стана един от най-твърдите критици на Брекзит няколко години по-късно. Роулинг си навлече гнева на консерваторите, когато заяви, че Великобритания трябва да приема повече бежанци, а след това на либералите, като се обяви срещу разхлабването на контрола върху промяната на пола.

Писателката е създала историята за икабога по времето, когато още е пишела романите за Хари Потър. Първите и единствени слушатели на приказката са били трите ѝ деца и Роулинг просто е искала да ги научи за сложния свят, в който им предстои да влязат.

Снимка: Getty Images

Тази година обаче на писателката ѝ е хрумнало, че книжката всъщност може да бъде много полезна в набирането на средства за различните благотворителни каузи, в които участва, а и за да направи изолацията по-поносима.

По тази причина Роулинг започна да пуска книгата глава по глава в сайт, създаден специално за целта и завърши историята на 10 юли. Книгата още малко може да бъде прочетена безплатно на сайта, а след това ще бъде свалена до ноември, когато ще излезе на хартия. Илюстрациите в нея ще бъдат дело на различни деца. Всички приходи от “Икабогът” ще бъдат дарени за хора, пострадали от икономическата криза покрай пандемията от COVID-19.