Съпругата на водачa в световната ранглиста по тенис Новак Джокович - Йелена, заяви категорично, че децата им Стефан (6 години) и Тара (4 години) вече няма да имат свещи на тортите си за рожден ден.

Пред сръбското издание на списание "Стори" тя обясни, че свещта се свързва с живота и хич не ѝ се нрави традицията тя да бъде гасена

Наскоро Йелена посети сръбските манастири на територията на Косово. Тя беше част от програмата "Заедно за Косово", а компания ѝ правеше баскетболната легенда Владе Дивац. Двамата се отбиха до манастирите в Печ, Грачаница и Дечани, които са тясно свързани с историята на западната ни съседка. След разговори с монасите, Йелена е решила да отмени духането на свещички по време на празниците.

"В косовските манастири палихме свещи за живите и мъртвите. Свещичката е символ на нечовешка жертва, тя гори, за да ни даде своята светлина и топлина. Тя е символ на живота, на просветлението. Взима страховете ни и мрачните мисли от ума и сърцето ни и ни дава Божия светлина. Защо тогава спазваме традиция да гасим живот по време на рождени дни и да си пожелаваме нещо? Запитах се това, докато бях в Косово и искам поне в моя дом на променя тази традиция", разкри Йелена. 

Вижте повече за Джокович в сайта на bTV Новините.