Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи може да стане поредната знаменитост от шоубизнеса, която се впуска в политиката.

Звездата от филми като "Клубът на купувачите от Далас" и "Вълшебният Майк" не отхвърля идеята за това, става ясно от разговор с радиоводещия Хю Хюит в интервю, публикувано онлайн в сряда, съобщава "Ройтерс".

На въпрос дали ще се кандидатира за губернатор на Тексас или друга политическа позиция, актьорът каза, че не е решил, не не го изключва. 

51-годишният Макконъхи е роден и израснал в Тексас, преди да се премести в Лос Анджелис и да изгрее като холивудска звезда - предимно в романтични комедии.

"Искам да кажа, че това не зависи от мен. Повече зависи от хората, отколкото от мен", казва Макконъхи.

Снимка: Getty Images

"Нека го кажем така. Вижте, политиката ми се струва счупен бизнес в момента. И когато политиката предефинира целта си, бих могъл да бъда доста много по-заинтересован", допълва той.

В интервюто той описва своята политическа философия така - "зад личните ценности, за да възстановим социалните договори помежду си като американци".

Но засега не изглеждаа, че актьорът е взел категорично решение да замени актьорството с политика.

"Все още се съмнявам какво можеш да направиш в политиката и не знам дали политиката е моят начин да постигна това, за което може би съм най-добре подготвен", казва актьорът.

Така Матю Макконъхи, който спечели "Оскар" за ролята си в драмата "Клубът на купувачите от Далас" през 2013 г., ще стане една от редицата знаменитости, които печелят политически пост в САЩ, ако реши да се кандидатира и спечели изборите за губернатор на Тексас.

Сред тях са президентите Доналд Тръмп и покойният Роналд Рейгън, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, бившият кмет на Кармел Клинт Истууд и бившият губернатор на Минесота Джеси Вентура.

Губернаторът в САЩ оглавява изпълнителната власт на всеки щат в американската федерация, като се избира пряко чрез гласуване.

Впоследствие Матю Макконъхи изясни ситуацията около потенциалните си политически амбиции, като гостува в късното шоу на Стивън Колбърт в сряда вечерта, съобщава списание "Пийпъл".

Относно въпроса дали обмисля да се кандидатира за губернатор на родния си щат Тексас, 51-годишният актьор каза: "В момента нямам намерение да правя това - както казах, това ще зависи от много други хора".

"В момента - не", допълни той. "Не разбирам политиката. Политиката изглежда като счупен бизнес. Политиката трябва да предефинира целта си."