От тази есен студентите по кино в Тексаския университет в Остин ще започнат да виждат много по-често Матю Макконъхи из коридорите на учебното заведение.

Носителят на "Оскар" и възпитаник на университета бе официално добавен в списъка на преподавателите като "професор по практика".

Снимка: Getty Images

Новината за новия професор съобщи университетският факултет The Moody College of Communication в Туитър в сряда сутринта.

Макконъхи е роден в Увалде, Тексас, като завършва бакалавърска степен в университета през 1993 г. Той посещава университета като гостуващ инструктор през последните четири години и се превръща в култов герой в кампуса. Актьорът печели сърцата на всички през 2016 г., когато кара студентите вкъщи с количка за голф като част от програмата за безопасно шофиране на университета.

Макконъхи за пръв път беше въведен като преподавател във филмовия продуцентски клас "Script to Screen" с друг професор - Скот Райс. Макконъхи помогна за изработването на учебната програма за класа, в която той ще продължи да преподава като редовен професор.

"Това е класът, който бих искал да посещавам, когато бях във филмово училище. Работата в учебната зала с тези студенти ми дава шанс да ги подготвя", каза Макконъхи пред UT News. 

"Създаването на филми, превръщането на думите в сценария във филм, е едновременно наука и изкуство - без значение от времето или поколението. Елементите на истината и истинската радост от процеса са вечни. Това винаги ще бъде фокусът ни в класа", допълва холивудската звезда.

Снимка: Getty Images

В изявление на университета се каза, че назначението на Матю Макконъхи като професор на пълен работен ден идва като признание за неговата "изключителна работа като учител и наставник". Университетът казва още, че Макконъхи е уважаван заради "готовността си да работи със студентите извън класната стая". 

Освен носител на награда "Оскар" за най-добра мъжка роля за участието си във филма "Клубът на купувачите от Далас" през 2014 г., като Матю Макконъхи получа за ролята и награда "Златен глобус". Други известни филми с негово участие са "Време да убиваш", "Контакт", "Амистад", "Сватбеният агент", "Царството на огъня", "Адвокатът с линкълна", "Вълкът от Уолстрийт", сериалът "Истински детектив".