Последният му филм е „Джентълменът“ на Гай Ричи, а малко преди това изпълни ролята на най-зловещия злодей от романите на Стивън Кинг, но в продължение на много години преди това Матю Макконъхи изпълняваше една и съща роля отново и тоново. Той беше любимият разбиваш на женски сърца за създателите на романтични комедии.

Снимка: Getty Images

Играех си все в романтични комедии. Бях онзи тип от романтичните комедии. Тези роли са забавни, лесни и ми е приятно да ги играя. Получавах достатъчно пари, за да си плащам наема на къщата на плажа, тичах без риза по цял ден и сърфирах. И бях много доволен.

Снимка: Getty Images

Какво го накара да се откаже от тези успешни и доходоносни роли?

В интервю за сайта barstoolsports.com Макконъхи сподели, че е взел това решение след като се е оженил. Но за един актьор, който се е прочул с еднотипни роли в жанрови филми, преходът към сериозното кино никак не е лесен.

Снимка: Getty Images

Изведнъж животът ми се оказа по-пълен, отколкото някога преди това е бил. Имах бебе, най-после бях баща. Бях срещнал жената, с която исках да прекарам остатъка от живота си. Нали се сещате – смеех се по-високо, обичах по-силно, гневях се повече, но и се радвах повече. Но работата ми не ме удовлетворяваше, знаех, че мога да получа още една роля в романтична комедия без проблем.

 

 

В продължение на година и половина Матю Макконъхи отхвърля всички роли в романтични комедии, които му предлагат. Проблемът е, че не получава други.

Снимка: Getty Images

Навсякъде, където исках да участвам, ми казва, че не съм подходящ, защото съм „онзи тип от романтичните комедии, който все си сваля ризата“. Затова си казах, че ако не мога да правя това, което искам да правя, просто ще се откажа от кариерата си.

След последния му романтичен филм, „Призраци на бивши гаджета“, Матю Макконъхи не си намира работа в продължение на почти 2 години, но успява да издържи на изкушението да се върне към романтичните филми.

"Минаха почти 20 месеца, без да ми предложат роля в нито един сериозен филм и изведнъж – „Убиецът Джо“, „Мъд“, „Професия стриптийзьор“, „Вестникарчето“, сериалът „Истински детектив“… Всички тези филми ми се стовариха изведнъж.

 

Снимка: Getty Images

Макар да е бил доста тежък период, Матю Макконъхи не съжалява за тези 20 месеца без професионални ангажименти:

Изчистих се за тези 20 месеца. Не ме виждахте, папараците не ме снимаха да тичам гол по плажа и вече не участвах в романтични комедии. Изведнъж индустрията ме видя в съвсем нова светлина и идеята да ми дадат драматична роля им се стори по-добра, отколкото 20 месеца по-рано. Общо взето се ребрандирах“.

Снимка: Getty Images

От 2011 г. насам Матю Макконъхи е играл във филми като „Адвокатът с линкълна“, „Вълкът от Уолстрийт“ и „Интерстелър“, а за ролята си в „Клубът на купувачите от Далас“ дори получи награда „Оскар“.