Когато Матю Макконъхи завършва училище, той е обявен за най-красивото момче във випуска си. Години по-късно списание "People" затвърждава тази репутация, като го посочва за най-сексапилния жив мъж на планетата. Днес звездата от "Професия стриптизьор" и "Клубът на купувачите от Далас" навършва 50 години и е по-привлекателен от всякога.

Носителят на "Оскар" е забележителен както на екрана, така и в реалния си живот, затова ще споделим с вас няколко интересни факта за него.

Щуро семейство

Матю е син на писателката Мери Катлен Маккейб, която разказа в книгата си "Сама се изненадвам" за бурния брак с бащата на актьора. От нея разбираме, че родителите са се развеждали два пъти и са се женили три. Баща му Джим е бил бизнесмен и е умрял в леглото, докато е правил любов със съпругата си.

Искал е да стане адвокат, но само е играл ролята на такъв

Като млад Матю Макконъхи е преследвал адвокатска кариера, но не е успял да се справи и вместо това е станал актьор. Това все пак му е позволило да бъде адвокат... макар и само на екрана. Той играе ролята на адвокат във филма "Адвокатът с Линкълна".

Бил е арестуван

Макконъхи не само не е успял да се бори на страната на закона, но дори е имал свои проблеми с полицията. През 1999 г. в дома му е открита марихуана и актьорът е бил арестуван, след което е пуснат под гаранция от 1000 долара.

Може да играе всякакви роли

Като актьор, Матю Макконъхи не се ограничава само в един жанр. Играл е какво в романтични комедии, като "10 начина да разкараш гаджето", така и във високобюджетни научнофантастични филми, като "Интерстелар" на режисьора Кристофър Нолан.

Той е от тези актьори, които са готови на всичко, за да са перфектни в ролята си. В "Клубът на купувачите от Далас" се подлага на диета, за да свали повече от 20 килограма и това му донася наградата "Оскар"

Една от ролите, за които съжалява най-много, че е изпуснал, е тази на Джак от "Титаник". От друга страна обаче, ако беше взел ролята, може би звездата на Леонардо до Каприо нямаше да изгрее.

Играл е и един от най-известните персонажи на Стивън Кинг

Една от последните му засега роли беше във филма "Тъмната кула" по най-мащабното произведение на краля на хоръра Стъвън Кинг. Във филма Макконъхи играе ролята на могъщия Рандал Флаг - злокобно същество, което пътува между световете, за да носи войни и нещастия. Флаг се появява в няколко романа на Кинг и е най-често споменаваният персонаж в творчеството му.

Филмът се оказва един от най-скъпите провали в киното и не успява да се хареса на почти никого, най-малкото на феновете на Кинг. А много от почитателите на романите за Тъмната кула са на мнение, че Матю Макконъхи би бил много по-подходящ за ролята на Роланд Стрелеца, която беше дадена на Идрис Елба.

Много обича животните

През 2005, след урагана Катрина, Матю Макконъхи доброволно отива, за да спасява изпаднали в беда животни. Катрина е едно от най-тежките природни бедствия, удряли САЩ и когато хиляди хора се евакуират, домашните им любимци остават като в капан.

Освен това актьорът участва в много различни благотворителни организации и дори беше обявен за един от най-влиятелните хора в света от списание "Time".

Женен е

И една лоша новина за дамите - Матю Макконъхи е женен от 2012 г. за бразилски модел. Заедно със съпругата си имат 3 деца.

Матю Макконъхи със съпругата и децата си.
Снимка: Getty Images

Преди това обаче е излизал със свои колежки, като Пенелопе Круз и Сандра Бълок. Всъщност, макар връзката им отдавна да е приключила, Матю и Сандра продължават да са много близки приятели.