Музикантите Веси Бонева и Яви имат толкова топлина в гласовете и помежду си, че няма как и Коледата им да не бъде топла. А на този празник да е топъл му отива. Коледа е най-точното време, в което можеш да покажеш добрина и любов - към себе си, към семейството, към непознат дори. Веси и Яви за първи път ще празнуват Коледа с малкия си син Дариел. А колкото повече имаш за споделяне, толкова повече от доброто и любовта остават и за теб. Ето това е истинският коледен дух.  

  • Виктория Георгиева е вегетарианка и предлага различно празнично ястие
  • Рецептата на Нели Хаджийска за цяло печено прасенце
  • Алекс Кръстева: На Коледа получих предложение за брак от съпруга ми
  • Мила Роберт: "Коледен дух" нямам от дете, стоя със своя си дух по всяко време на годината
  • Ясни са победителите в конкурса "Магията на украсата"
  • "Златната" Християна Тодорова с курабийките на баба и вълшебна Коледа
  • Биляна Гавазова: Прегръщайте семействата си повече и по-силно от всякога!
  • Елена Яръмова: Коледа е любимият ми празник - топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство
  • Гласувай за най-добра коледна украса!
  • Деси Стоянова: Елхата ни е украсена от средата нагоре

Коя е най-хубавата ви Коледа досега и защо? 

Яви: Най-хубавата Коледа е тази, която ни предстои. Защото искам да вярвам, че ще вървим напред и няма да се осланяме само на спомените си колко е бил хубав животът. И по този начин ще си докажем, че ние сами творим нашата съдба. Коледа се случва веднъж в годината и всеки има достатъчно време да подготви възприятията си, за да изгради вътре в себе си това, което иска да стане част от неговата съдба. Коледа не е внезапен празник, нито съдържа елемент на изненада. Имаме достатъчно време да построим мислите си,за да решим какъв живот искаме.

Веси: Всичко, което предстои, ще бъде най-хубавото, което ни очаква. Такава е нашата нагласа и вярваме в това. Тази Коледа ще е хубава из ащото ще празнуваме най-хубавия коледен подарък - раждането на нашия син Дариел. 

Кое превръща обикновената дата 25 декември в един топъл празник?

Веси
: Според нас 25 декември олицетворява семейната идилия, която всеки човек иска да има за Коледа. Надявам се тази година повече хора да се съберат за празника и, въпреки пандемията, да се почувстват топло и уютно вкъщи. А другият повод да е, че денят започва да расте, което значи, че идват хубави и топли дни.
Яви: Всичко е измислица. Ние сме измислени, всичко е на прага на реалността и метафизичното. Никой не ни гарантира, че ще съществуваме след 1 минута или утре, или след 1 година. Всичко е плод на нашите възприятия и нашите желания. Ако искаме да живеем в дупка, най-вероятно ще стигнем до там след известни усилия. Ако искаме да живеем в чистота и светлина, вероятно е да стигнем до там. Ние самите превръщаме Коледа в  топъл празник. Ние сме тези, които причиняват метаморфозата една каледарна дата да се стане хубав парзник.

Коя е любимата ви коледна рецепта?

Яви: За мен бебе с картофи
Веси: За мен бебе с бисквити. (смеят се)
Най-хубаво и вкусно е, когато приготвяме нещо заедно.  

Яви: Аз имам гръцка кръв във вените си по линията на моята баба, светла й памет. Когато бях дете, на всяка Коледа, тя приготвяше ашуре. Това е сладък, полутечен десерт на базата на сварено жито със захар, който е  изключително вкусен. Но любпитното тук е, че на гръцки думата за ашуре е "гологадза". Аз съм израснал с това название. Като дете съм си го превеждал "гологъза" и супер много съм се смеел. 

Ще направите ли нещо специално за първата Коледа на Дариел?

Веси: Специалното ще бъде, че ще бъдем за първи път трима. Тепърва предстои да направим най-вълшебното на самия ден. А това е, че ще бъдем заедно с най-близките си хора, които много ще му се радват. Аз чакам и друг коледен подарък - ще ставам леля. Моята сестричка е в деветия месец и чака своята рожбичка. Ще бъде момиченце. 

Яви: Аз искам да пожелая на всеки човек, който се чувства затруднен, и на всеки, на когото му липсва светлина и топлина, да успее да ги получи, та било то и символично. Да види нещо хубаво, да чуе нещо хубаво, дори и да се порадва на чуждото щастие. 

Снимка: Веси Бонева и Яви, личен архив

Как обичате да украсявате дома си за Коледа?

Веси
: Украсяваме домовете си - туй като живеем и в София, и в Бургас. В момента сме в Бургас. Тук вече украсихме с коледни лампички. Яви много държи да имаме истинска елха, въпреки че аз съм фенка на изкуствените. Аз правя много неща с ръцете си - поставчици и други красоти. Така че съм напарвила всичко възможно с подръчни материали, от себе си. В моето детство нижехме пуканки, правихме гирлянди на ръка, изрязвахме снежинки... Най-салдко е, когато направиш украсата с ръце, и вкъщи. 

Яви: Гледал съм елха в саксия години наред. Между другото човек се привързва към дръвчето. За украсата сега наблягаме на червеното. Иаме си малки джудженца, дядо мразовци. Тази година си направихме нощна лампа от дънер, в който има фасунга, поставена във фенер. Много е романтично. Когато аз бях дете, елхата беше огромна, истинска, а на върха се слагаше червена зведа. Парзнувахме Дядо Мраз. Сега хората още си спомнят празнуването на Дядо Мраз, но живеят във времената на Дядо Коледа - стана някакъв микс в главите им. На 1 януари имахме сурвачки, направени от дрян, по който се слагаха пуканки и ябълки. И събирахме пари от бабите и сядовците със сървакането и беше купон отвсякъде.