Зелда Сейър обича Скот Фицджералд яростно и страстно през възходите и паденията на драматичната им връзка, продължила 22 години. Бракът им е свидетелство за силата на истинската любов, макар и далеч от съвършенството.

Любовната им история е страстна, бурна и започва в началото на 20-те години на 20 век, в разцвета на младостта им. Скот и Зелда се срещат за първи път през 1918 г. на танцова забава, докато той е изпратен в Монтгомъри, Алабама, като офицер от армията по време на Първата световна война. Зелда е жизнена и независима млада жена, която веднага привлича погледа му. Фицджералд е поразен от чара и красотата ѝ, но писмата, които двамата си разменят, задълбочават обичта им.  

Снимка: Getty Images

Сензационната двойка на Ню Йорк

Уволнен от армията през 1918 г., Фицджералд се установява в Манхатън, за да осъществи мечтата си да стане писател. Двамата се сгодяват година по-късно, но годежът е прекратен от майката на Зелта, която не одобрява съюзът им поради несигурните финансови перспективи на Скот. Зелда му пише от Алабама:

„Знаеш, че съм изцяло твоя и те обичам с цялото си сърце. Нашата приказка е почти приключила, но някой ден ще се оженим и ще живеем щастливо до края на дните си“.

Писмата ѝ разкриват, че ако е имало някакви притеснения относно връзката им, те не са идвали от нея, а от майка ѝ, която се е страхува, че Фицджералд няма да може да ѝ осигури финансово стабилен живот. 

 

„Мама ми даде това днес“, пише Зелда през май 1919 г. - поредната вестникарска изрезка потвърждаваща неуспелия писател.

За щастие, не след дълго литературната кариера на Скот потръгва и през 1920 г. е публикуван романът му „Тази страна на рая“, който се превръща в бестселър. Кариерният му успех му дава куража отново да предложи брак на Зелда. И така през 1920 г., след кратък годеж, двамата се женят в Ню Йорк. Младоженците се превръщат в сензация за една нощ. Книгата му, отчасти вдъхновена от Зелда, го прави звезда и се превръща в символ на ерата.

Диви и красиви

След сватбата двамата водят динамичен социален живот, пътуват много и живееят за известно време в Париж. При често бурния си начин на живот, включващ постоянно пиене, случайни изневери и периодични кавги, Фицджералд успява да публикува втория си бестселър „Красиви и прокълнати“.

Докато са във Франция се озовават в центъра на литературните и социални среди на Сара и Джералд Мърфи, включващ Пабло Пикасо, Дороти Паркър и Ърнест Хемингуей. През 1921 г. се ражда и дъщеричката им Франсис Скот Фицджералд. 

Това не спира обаче бурните им пиянски запои и многобройни партита. Задълбочилото се системно пиенето на Скот и взаимните страхове от изневяра от страна на единия от двамата създава разрив в отношенията им.

Когато третият роман на Фицджералд - „Великият Гетсби“, получава разнопосочни отзиви и слаби продажби, Фицджералд затъва още повече в алкохола, а Зелда се впуска в мания да стане балерина на 28-годишна възраст, която кулминира в нервен срив, който я хоспитализира в Швейцария от юни 1930 до август 1931 г. 

Полудели от любов

Въпреки лудостта и временната им раздяла, любовта е нещото което ги държи. Писмата, които двамата си разменят, са прочувствени. 

Снимка: Getty Images

„Ние се погубихме“, пише Фицджералд, „Никога не съм мислил, че е възможно взаимно да се съкрушим“. Зелда му отвръща: „Моля те, не ми пиши за вина“ - и допълва: „Започни каквото трябва, за да стартираш процедурата по развода“.  

В следващото си писмо Скот пише: „Обичам те с цялото си сърце, защото ти си моето единствено момиче и това е всичко, което познавам“. Зелда се съгласява: „По-добре ми е. Ужасно е да загубиш разсъдъка си“.

След изписването от санаториума, Зелда прекарва следващите пет години живеейки от време на време със Скот и дъщеря си, но предимно е хоспитализирана в санаториуми в САЩ. 

Писането на писма е спасение както за Скот, така и за Зелда. Когато четвъртият му роман - „Нежна е нощта“, се проваля, Фицджералд намира утеха във връзката им. 

„Не сме били щастливи само веднъж”, пише той, „били сме щастливи хиляди пъти… Забрави миналото... и се обърни и доплувай обратно към дома ни. Зелда няма сили да се върне при него, което, разбива сърцето и на двамата. „Откакто се срещнахме за първи път, те обичах с всичко, с което трябваше да те обичам”, пише Зелда.

Трагичната смърт на една любов

Краят на тази любовна история е тъжен, драматичен, но някак поетичен. До края на 1937 г. Фицджералд изпада в сериозни финансови затруднения. Честите хоспитализации на Зелда и частното образование на дъщеря им го разоряват. Заминава да живее в Холивуд, където започва кратка връзка с Шейла Греъм, колумнистка на жълти новини, но любовта му към Зелда остава. 

„О, Зелда“, пише той, „Някога бяхме един човек и винаги ще бъде така“. Зелда му отговаря: „И аз те обичам, винаги ще обичам прекрасният ти писателски талант, твоята толерантност и щедрост…, но нищо не би могло да спаси живота ни“.

Двамата се събират отново, през април 1939 г., на едно пиянско пътешествие до Куба, последното преди краят на живота им. След него здравето на Скот се влошава и е хоспитализиран в Манхатън, а Зелда се връща обратно в санаториум в Ашвил. Вече в Холивуд, Фицджералд едва намира работа, тъй като студиата се отказват да го наемат заради постоянното му пиене.

През 1940 г. настъпва връхната точка на крахът им: „Боже мой“, пише Фицджералд на Зелда, „аз съм забравен човек… „Гетсби“ трябваше да бъде изваден от „Модерната библиотека“, защото не се продава“. Въпреки това той продължава да работи по новия си роман „Последният магнат“. „Погълнат съм в писане на романа“, пише той на Зелда, която вече живее при семейството си в Алабама.

Фицджералд умира от сърдечен удар вследствие на оклузивна коронарна атеросклероза на 44-годишна възраст през декември 1940 г. Няколко години по-късно Зелда загива трагично при пожар в санаториума, в който е била настанена. 

Въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват, тяхната любовна история остава една от най-известните и трайни връзки на 20 век, а наследството им продължава да живее в техните произведения, филмите и сериалите, които увековечават динамичната им любов.

  • Любовно късметче за 29 февруари: За единственото нещо, от което се нуждаеш
  • Смайващата реакция на Екатерина, когато разбра, че Ергенът иска 6 деца (ВИДЕО)
  • Любовно късметче за 28 февруари: За обичта, която подрежда всичко в живота
  • Защо Ергенът Алек Младенов иска да има 6 деца (ВИДЕО)
  • "Да"? По-щастливи и здрави ли са женените от хората, които никога не са сключвали брак
  • Любовно късметче за 27 февруари: За силата, която дава обичта към себе си и другите
  • Любовно късметче за 26 февруари: За най-важния човек, когото трябва да промениш
  • Любовно късметче за 25 февруари: За истинското значение да си красив
  • Ирина Карабаджак от "Ергенът" 2 за секса, енергийния обмен и защо жената обича с ушите
  • Любовно късметче за 24 февруари: За запълването на самотата с друг човек или чужди емоции