За пръв път на български език излизат последните неиздавани разкази на емблематичния американски писател Ф. Скот Фицджералд - "Бих умрял за теб и други изгубени истории" - очаквайте на 25 септември от издателство "Хермес" в превод на български от Вихра Манова.

Сборникът съдържа осемнайсет неиздавани, непознати или смятани за безвъзвратно изгубени разказа на легендарния писател. Писани в края на 30-те години на миналия век, те са били отхвърлени от редакторите заради провокативната си тема и стил или са потънали във водовъртежа на последните години от живота на Фицджералд. Дори когато се е нуждаел от пари и вниманието на критиците, писателят е предпочел да останат непубликувани, вместо да допусне редакторска намеса.

30-те години на 20 век се явяват един много мрачен период в живота на Фицджералд. Влошено здравословно състояние, проблеми с алкохола, постоянните грижи около съпругата му са само част от несгодите, срещу които е изправен. Тези емоции се прокрадват и в разказите, които засягат теми като развода и депресията... В същото време откриваме и един сатиричен поглед към живота в Холивуд, работата на лекарите, перипетиите на брака. И тази хумористична нотка прави още по-силно впечатление на читателите.

Разказите показват Фицджералд в различна светлина и затвърждават позицията му на една от знаковите фигури в историята на американската литература. В книгата са включени и снимки от личния архив на автора. Луксозното издание излиза като част от колекцията "Клуб Класика" на "Хермес" с твърди корици и красиво оформление – чудесна придобивка за всеки почитател на литературата и перфектно допълнение към всяка семейна библиотека.

Снимка: Хермес

"Фицджералд е изпреварил времето си майстор на кратките разкази!", пише "Таймс". "Една прекрасна колекция от разкази, изпълнени с изненади, любопитни странности и изкушения... Можем да се възхищаваме на въображението му, на демонстрираната елегантност и прецизност", коментира "Съндей Телеграф". "Читателите ще открият много моменти, на които да се насладят, в този великолепен сборник!", допълва "Ню Йорк Таймс".

Франсис Скот Фицджералд е американски писател, творил през 20-те години на миналия век, които самият той определя като "Ерата на джаза". За него това са години на бурен светски живот, елементи от който включва в творбите си. Сред най-известните му произведения е "Великият Гетсби", обрисуващ света на привилегированото общество в САЩ през онези бурни времена.

Освен романи, Фицджералд пише и много статии, новели и кратки разкази. През 2018 г. са публикувани осемнайсет негови разказа – неиздавани, непознати или смятани за безвъзвратно изгубени, – обединени в сборника "Бих умрял за теб и други изгубени истории". Почти век след публикуването на "Великият Гетсби", този нов сборник ни припомня колко въздействащо е творчеството на емблематичния американски писател.