Геолог, пътешественик, ценител на книгите, автор на много статии в различни области, а вече е на път да сбъдне една от детските си мечети – издаването на първата й самостоятелна стихосбирка „Лавина от чувства”, Елена Исаева вече е гостувала на Ladyzone. Този път младата жена, на която скоро й предстои да навлезе в света на литературата, не само като читател, но и като писател, ще сподели какъв е вкусът на Коледа за нея. Разбира се, ще разкаже и за любовта си към поезията, за вълненията около Рождество и трапезата, за смисъла на подаръците под елхата, за любимите си ястия на Бъдни вечер и за паметни спомени от детството на тези светли празници. Няма как да не ни потопи и в кулинарните си умения с предпочитана рецепта.

Ели, как се чувстваш в края на една много успешна година за теб – в очакване си на първата си самостоятелна стихосбирка „Лавина от чувства”, която ще излезе около Свети Валентин?

Да си призная, още не мога напълно да го осъзная. Както вече бях споменала в предишното си интервю пред Ladyzone, това е една моя детска мечта, до която най-накрая стигнах и то по един страхотен начин – чрез любовта на читателите. Какво всъщност имам предвид? Взех участие в един литературен конкурс за националната награда „Бианка Габровска”, който беше организиран от фондация „Буквите”. Оказа се, че с почти 1000 гласа спечелих сърцата на публиката и съответно - първото място. А самата награда беше именно издаване на самостоятелна моя стихосбирка с издателство „Български издател”.

Снимка: Личен архив

Разбира се, след еуфорията от голямата победа, започна и големият труд, но определено смятам, че си заслужава. Книгата ми ще излезе около Свети Валентин догодина и разбира се, в нея ще откриете любовна поезия, която идва направо от сърцето ми и се надявам да докосне моите читатели по начин, по който докосва и мен самата.

Признавала си пред Ladyzone, че от дете обичаш да четеш книги – кой провокира отношението ти към това богатство?

Да, наистина много обичам да чета. Книгите са моя любим приказен свят, в който често се пренасям. Любовта към тях определено идва от майка ми, която също много чете. Тя отлично познава моя книжен вкус и често ми подарява книги, за което съм й безкрайно благодарна! Спомням си дори как в училище нямах търпение да чуя списъка с книги за лятната ваканция.

А любовта към поезията кога се появи и как те накара и ти да пишеш?

Предполагам, че след толкова изчетени книги, нямаше как да не дойде вдъхновението и в моето перо (смее се, б. а.)! Но определено вдъхновението да пиша поезия, изцяло дължа на мъжа до мен и на майка ми – те са моите музи.

Идват празници – какъв е вкусът на Коледа за теб?

Винаги свързвам Коледа с аромата на чай от ябълка и канела, сякаш този чай трябва да носи името „Коледа”. Обожавам и мириса на портокалови корички и уханието на коледни свещи.

Снимка: Личен архив

Имаш ли любими спомени от детството за Бъдни вечер и Рождество?

Определено любим момент ми е, когато се събирахме всички на празничната трапеза. С огромно вълнение като дете чаках чупенето на питката за Бъдни вечер, докато не разбрах, че всяка година родителите ми са нагласявали така, че парата да се падне в мен (усмихва се през съзли, б. а.)... Но какво да се прави, всеки родител иска да зарадва всячески своето дете! Друг любим момент, свързан с Коледа и книгите е, че всяка година около тези празници излизаше новата книга от поредицата за Хари Потър и моите родители, знаейки колко голям фен съм на книгите и филмите, ми подаряваха най-новата книга. Сядах и я четях цяла нощ, докато не я завърша просто не си лягах. Това за мен се превърна в коледна книжна традиция и от тогава, дойде ли декемви месец, препрочитам наново всичките седем книги от поредицата за Хари Потър.

Снимка: Личен архив

Подготвяш ли изненади под елхата за близките си и за приятелите си и как избираш на кой какво да подариш?

О, да! Обожавам да купувам коледни подаръци и след това грижливо да ги опаковам. Започвам с купуването им още от октомври месец, като преди това винаги правя подробно проучване кой какво харесва, от какво има нужда и на какво най-много ще се зарадва. Не съм луда, просто съм зодия Дева и обичам да правя списъци и да съм подготвена (усмихва се, б. а.).

А ти какъви подаръци искаш да получиш – книги със сигурност?

Книгите винаги са желан подарък за мен, но винаги на този празник на първо място си пожелавам здраве за семейството ми, приятелите ми и мен - това мисля, че е един от най-ценните подаръци, както и хората, които обичаме. От тях всеки подарък е невероятен!

Имаш ли предпочитания към трапезата на Бъдни вечер и на Коледа?

Като цяло най-любимото ми ястие на Бъдни вечер, а и не само тогава, са сармите. Просто ги обожавам, предпочитам ги дори пред най-вкусната торта на света!

Кулинарните ти умения докъде стигат и каква рецепта ще споделиш с нас?

Не бих казала, че съм голям специалист, но общо взето готвя почти всичко. Най-добре ми се получава тестото за пица. Правя си домашно, вместо олио към брашното слагам зехтин, а маята е специална сръбска – „квасец”. Получава се наистина много меко тесто, от което стават чудесни пици. Може и само като питка да се приготви.

  • Рецептата е наистина проста – за една доза, от която могат да се направят 2 големи пици или 3 по-малки трябват:
  • Към 250 мл леко хладка вода, на границата с топла (много е важно, защото ако е прекалено топла ще пресече маята)
  • прибавям 5 супени лъжици зехтин, 1 мая „квасец” и една чаена лъжица захар.
  • Разбърквам хубаво с дървена лъжица до получаването на еднородна смес и след това хубаво я завивам с няколко кърпи.
  • Оставя се за около 15-20 минути, за да шупне хубаво маята.
  • След това към сместа се добава 500 грама брашно, омесва се хубаво тестото, покрива се и се оставя да втаса около 30 минути. За да стане още по-меко, лично аз го разточвам по 3 пъти за всяка пица.

После вече е лесно – всеки слага каквото обича на пицата и пече. Много е важно това да стане на предварително загрята фурна от 200 градуса, иначе става дървена пица. Пече се около 9-10 минути всяка пица. Повярвайте ми, не че си е моя, но по-хубаво тесто не съм яла!

И какво си пожелаваш за идващата 2022 година?

За идващата 2022 година си пожелавам на мен, семейството ми и приятелите ми много здраве, късмет и сбъдване на най-съкровените мечти. На читателите пожелавам същото и да не забравят, че колкото и трудна да изглежда дадена ситуация, винаги има изход от нея, просто трябва търпение, упоритост и много позитивно мислене.

Добрите хора

Добрите хора лесно се познават,
обидят ли ги – просто си мълчат,
изправят се, почти веднага стават
и тръгват те по своя път.

Добрите хора винаги прощават,
дори да е виновен друг,
за болките нанесени забравят
и нивга не обръщат гръб.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел