На 4 април 1968 г. в Мемфис, САЩ, е убит американският духовник и общественик Мартин Лутър Кинг. Баптисткият пастор се превръща в един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права и една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир през 1964 г., отличен за усилията му за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства.

Снимка: Getty Images

"Мечтая някой ден четирите ми малки деца да не бъдат определяни спрямо цвета на кожата им, а според характера им", казва Мартин Лутър Кинг, но най-емблематична остава репликата му "Имам една мечта...", поставила начало на речта му по време на прочутия Поход до Вашингтон през 1963 г.

В последните години от живота си, преди да бъде убит на 4 април 1968 г., той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004) в САЩ. Днес се навършват  51 години от убийството на Мартин Лутър Кинг, а ние го почитаме с вечните му мисли и цитати.

Снимка: Getty Images

"Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не заслужава да живее." 

"Бунтът е всъщност езикът на тези, които остават нечути." 

"Накрая ще запомним не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели." 

"Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена, или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение." 

"Наистина законът не може да принуди някой да ме обича, но може да го спре да ме линчува, което аз намирам за много важно." 

"Никой не може да те възседне, ако сам не огънеш гръб." 

Снимка: Getty Images

"Омразата парализира живота; любовта го изцелява. Омразата обърква живота; любовта връща хармонията. Омразата помрачава живота; любовта го озарява." 

"Истинският мир е не само отсъствието на напрежение, но и наличието на справедливост." 

"Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи."

"Ако обичате враговете си, ще откриете, че дълбоко в корените на любовта се крие силата на освобождението."  

"Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци."