Таня Колева e създател на козметични продукти, един от които специално отличен в beauty селекцията на списание "VOGUE". Британското издание избра нейната натурална паста за зъби и я нарече"усмивка в буркан".

Българският продукт се появи в селекцията в уникалния брой с Линда Еванджелиста на корицата. Коя е Таня Колева и как стига от домашните маски до VOGUE и отличе в Business Elite Awards - “40 под 40” - четете в интервюто. Защото всяка жена е униклана в своята история на успех и емоции. 

Козметичния формулатор, холистичен нутриционист, но също и жена, което вярва в упоритата работа. Страстта й към химията се “разпалва” още докато е ученичка в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас. Майка й често я заварвала вкъщи с маски по лицето, направени от всичко, което може да се намери в хладилника, домашата аптечка и килера. 

"За първи път осъзнах, че имам истинска страст към грижата за кожата, когато развих възрастово акне в края на 20-те си години. Срещнах естетик, като с равни усилия напълно оправихме кожата ми в рамките на 6 месеца, но досадните белези останаха. Бях толкова вдъхновена от въздействието и положителната промяна в живота си, но все още не осъзнавах, че мога да превърна това в професия - да следвам за козметичен формулатор или козметичен химик."

Всичко се променя, когато се появяват различни симптоми на автоимунни заболявания, заради които си остава вкъщи. "Тези заболявания ме разтърсиха из основи и промениха курса на живота ми изцяло", споделя тя. 

Спомняте ли си първата, забъркана домашна маска?

Спомням си, че купувах хума, с която си правих доста експерименти. Също така и розова вода, която имаше в почти всяка аптека и магазинче. Говоря за 1991 година, като от тогава нещата са много променени. Често си купувах литература по темата, като “202 рецепти за красота” , “Рецепти и съвети за красота” и други подобни.

В моите тийнейджърски години съм правила сследната маска - със зелена глина за нормала, смесена и мазна кожа:

  • 1 супена лъжица зелена глина (на прах)
  • 1/4 банан, намачкан с вилица
  • 2 капки лимон (не повече)
  • розова вода, може да се замени със зеленчуков сок, сок от алое вера, зелен чай или чай от лайка

Престоява, докато леко започне да стяга (10-15 минути). Отмива се с хладка вода. След маски с глина е много важно бързо да положите вашата хидратираща грижа. 

Още една специална маска вижте във видеото.

Защо Nature&Soul cosmetics са “натурални” и в какво точно се изразява това?

Чувствам като своя мисия да покажа как чистите, натурални, билкови съставки могат да превъзхождат синтетичната конкуренция. Вместо просто да добавям малък процент активни съставки, изграждам формулите си изцяло от функционални и дори козмецевтични ботанически съставки. 

Попаднахте в селекция на списание "VOGUE". Как научихте за това и каква беше първата  емоция?

Не съм и мечтала да бъда част от селекцията на "VOGUE", както и на друго списание, при това в чужбина. През март, същият продукт, който се позиционира в списанието, получи световно отличие на Wellness и well-being наградите. По този начин до мен достигнаха от британския Vogue. Получих писмо на емейла на сайта, което ми се стори доста съмнително и го сложих в кошчето на пощата. След няколко дни получих още един, в който имаше и контакт, за да разговаряме по телефона. Останах шокирана и изненадана, че въпросната дама знаеше името ми, името на бранда, продукта и подробности. Това ме разплака, дори и казах, че ще си поплача малко. Беше много вълнуващо. Незабравим момент! Поканени са и следващите ми продукти. 

Снимка: Таня Колева, личен архив

Какво използвате в ежедневната си рутина? Любима домашна маска? 

Познавайки вече състав и суровини, мога да направя сравнение между формулиране на козметичен продукт и „направи си сам“. Много естествени продукти за грижа за кожата са направени от сходни съставки, които ще намерите във вашия хладилник или в килер. Създаването на естествени продукти за грижа за кожата от типа „направи си сам“, за съжаление ще ви разочарова с доста по-ниската си ефективност от специализираните козметични продукти, закупени от магазина или формули създадени от специалист в областта. Внимавайте, като използвате вода в домашните си формули. Съветвам ви да приготвяте еднократни дозички. Където има вода – има живот. Ще си навъдите всякакви гадинки в продукта, които не се виждат с просто око.

Само защото нещо е естествено/натурално, не означава, че не може да навреди на кожата. Ако даден продукт предизвика дразнене, незабавно спрете да го използвате и се консултирайте с дерматолог. Като формулатор, ще обърна внимание и на етеричните масла, които завладяха течението “направи си сам”. Ако сте решили да експериментирате с етерични масла, ви съветвам да инвестирате в чувствителна везна, измерваща от 0,01. Не надвишавайте дермалния лимит! Формулата е винаги на 100%, като приемем, че на везната това ще рече 100 грама. Вашите етерични масла не бива да превишават дермалния лимит, който е до максимум 1% вложение на етерично масло от 100% формула. Проучвайте. 

Имам супер предложение за маска за лице, която е подходяща за суха до нормална кожа.

Маска с авокадо за есента и зимата:

Авокадото съдържа антиоксиданти, витамини, здравословни мазнини и притежава противовъзпалителни свойства, което го прави идеалната съставка за маска за лице.

  • Намачкайте половин узряло авокадо.
  • Разтворете 1 ч. л. глицерин, 1 супена лъжица преварена вода или вода от безсмъртниче (плодът често е с различна консистенция и ще ви е нужно различно количество вода), за да смесете с авокадото
  • Всичко това, направете на паста.
  • Добавете 0,5 до 1 грам течен витамин Е и разбъркайте добре.

Сместа се нанася върху лицето и се оставя да престои около 10 минути. Изплаква се с хладка вода. Нанася се хдратираща грижа за лице след процедурата.

Не забравяте да полагате слънцезащитен продукт върху лицето и шията си. 

Чудесно време е да се сдобиете с много хубав продукт с ретинол или натурален бакучиол. При използване на ретинол, четете добре етикетите на козметичните продукти, за да не положите киселини в комбинация. Препоръчвам продуктът с ретинол да е на маслена основа. Започнете от по нисък процент. Нека кожата свикне. Ако сте решили да се “хвърлите” на по-високо процентно съдържание - започнете от един-два пъти седмично и плавно преминавайте към три, четири, пет и т.н. Насладете се на продуктите с ретинол през вечерната рутина. Усетили сте, че имате чувствителност? Върнете се към един-два пъти на седмица.

Станете собственици на продукти за двойно почистване - един продукт на маслена основа и един на водна основа. Съветът ми е двойното почистване да запазите за края на деня. Избирайте козметични продукти според вашия тип кожа. Следва тоник, който също трябва да бъде за вашия тип кожа. Следва го серум за лице, който да за допълва вашите нужди. Хидратиращ крем за лице. 

Зимата е чудесен сезон и за ексфолиране. Избягвайте абразивните ексфолианти, като заложите на такива с ензими или киселини. 

Правете прости промени, за да помогнете на кожата да се адаптира към промяна в околната среда.  

Станахте почетен носител на наградата "Бизнес Елит". Как една жена стига до тук? 

Наградите Business Elite Awards - “40 под 40” ще се проведат на 15.09.22 година в Истанбул. Все още не мога още да си представя, че съм в селекцията сред толкова млади ръководители, предприемачи в световния бизнес, визионери и иноватори, променящи начина, по който се правят нещата. Удивителни личности от Европа. 

Ако сте любители на домашните маски, ето още няколко варианта: