Нямам дълги крака, нито плосък корем. Далеч съм от мерките на моделите. По кожата на лицето си имам много несъвършенства. Тъкмо приключиха пъпките и започнаха бръчиците. Но това съм аз. Ям, пия, понякога пуша. Имам белези по кожата – от акне и от моята си история. Понякога излизам без грим. Друг път ставам поне час по-рано, за да отделя това време за себе си, пред огледалото.

Някои хора ме обичат, други ме харесват, има и такива, на които не съм приятна. Нямам никакви претенции към тяхното мнение. Единственото, към което имам претенции, съм самата аз. Моите избори зависят от мен. И когато става дума за почти 40-годишното ми аз, предпочитам да избирам елегантно, внимателно прочитайки дори дребните надписи на етикета и без ненеужни компромиси. С времето се научих да се лишавам от излишна свенливост и безпрекословно приемане на съвети от приятелки и продавачки, за да съм сигурна, че това, което получавам, е наистина най-доброто за мен. Става дума за козметичните продукти, които използвам. Но за виното и приятелствата важат същите принципи! 

Кожата ми е проблемна – мазна, с белези от акне, а вече и с първи признаци на остаряване – отпуснатост и фини бръчици. Виждам това в огледалото, когато правя най-неправилното за една жена – да се взира отблизо в лицето си. Че това е грешна практика ми споделя Стела Куцарова, козметик и шуслеров терапевт от козметичен салон и онлайн магазин за козметика facecare.bg. Стела направи обстоен преглед на кожата ми, попълних и въпросник, който й даде допълнителна информация за начина ми на живот и грижите, които полагам за кожата на лицето си. Всичко това е взаимосвързано и влияе на вида и здравето й.  

Проблеми, които искам да реша:

# Разширени пори
# Мимически бръчки
# Пъпки

След прегледа, на имейл получавам списък с продуктите, които от facecare.bg ми препоръчват да ползвам, както и подробна информация за употребата им. Ако не можете да направите консултация на място, има опция за виртуална такава, което е доста удобен вариант. Може да се консултирате и ако имате нужда от съвет при избора на продукт.

Препоръки за кожата ми след прегледа: 

1.
Подобряване нивото на хидратация.

2. Намаляване на зачервяванията, заздравяване на слабите капиляри и предотвратяване появата на нови.

3. Домашна терапия с дермаролер за цялостна регенерация на кожата, свиване на разширените пори и намаляване дълбочината на мимическата бръчка между веждите. 

4. Професионална процедура в козметичния салон - фасциална терапия за лице и масажи с мед. 

Селектираните продукти, съобразени с кожата и индивидуалните ми необходимости:

За дневна грижа
серум против зачервявания

За вечерна грижа:

почистващ мицеларен мус
нощен серум с ретинол

почистваща маска с бяла глина

За допълнителна грижа

микроиглен дермаролер
хранителна добавка

Лични впечатления

Оценявам високо личния подход към проблемите. С това ме спечели преди време треньорката ми Ваня Висарионова, която се срещаше персонално с всяко момиче, пожелало да се справи с коремче, диастаза или килограми. И тя, както и във facecare.bg, отдават значимото на индивидуалния подход към човека. И аз съм сигурна, че само така проблемите могат да бъдат решени. Практиките "Една приятелка ми каза" и "Четох във Facebook група" са неработещи и би било чудесно, ако по-малко хора се подхлъзват по тях. Това дори може да се окаже опасно. Кожата с разширени пори например не винаги има нужда от продукти, които са за мазна кожа. Използването на неподходяща козметика може дори да отключи други порблеми. 

Ето защо въпросникът, който се попълва в студиото, е толкова важен. Има въпроси като "Имате ли лъщене на кожата през деня?", "Имате ли непоносимост към глутен и/или лактоза?", "Зарастват ли раните ви бавно?". От отговорите на някои въпроси може да излезе информация, за която дори самият човек не се досеща, че може да влияе, като например хранителни навици, липса на витамини и др. Тази информация, заедно с резултатите от прегледа, създават солидната основа, върху която да се стъпи, за даване на наистина полезни и резултатни насоки за грижа за кожата. 
 
Ясно осъзнавам, че козметичните продукти действат комплексно и че значение за кожата имат също начинът на хранене, активността, стресът и редица други фактори. Използването на качествена козметика има и друг плюс - създава навик. Изграждането на ритуал за грижа е важно в дългосрочен план. Аз например се уча да нанасям серума, според съветите на Фумико Такацу, която се занимава с йога фейс. Приятно ми е да отделям повече време за себе си, когато съм сигурна, че съм на правилния път. Нали знаете колко е важно за жената да избере добър гинеколог и фризьор? С козметика е същото. Поверяваш кожата си в ръцете на човек, който прави дългосрочна програма за противостарееща грижа за кожата.

Заради индивидуалния подход, знам, че мога да се консултирам отново при всеки възникнал проблем, ако има такъв. В моя случай се повреди помпичката на един от продуктите. Не бързайте да действате по български - със сила. Или с ножица, както направих аз. Може просто да звъннете в студиото, от където ще ви съдействат с адекватна реакция за замяна или друго, според случая. 

3 седмици по-късно продължавам да правя онази грешка – да се взирам в лицето си отблизо. И със сигурност си харесвам кожата една идея повече. Ясно осъзнавам и че грижите трябва да продължат. 3 седмици са твърде малко на фона на един цял живот. Но ще ви разкажа и какво ми се случи преди няколко дни. Бяхме на събитие на известна марка козметични уреди, когато срещнах своя приятелка. След обичайните реплики как сме в този декемврийски студ и добре ли са децата, тя ме попита „Кожата ти изглежда много свежа. Какво правиш?“. Външната, независима оценка за мен е също толкова важна, колкото и моята лична. И може би там се крие истината за това да се чувстваш добре в кожата си, буквално и преносно, когато наближаваш 40 г. – да откриеш хармонията и баланса в това как ти приемаш себе си и как гледат на теб приятелите ти.