Есен е, когато дърветата сменят аутфита, боядисват косите си и се зазимяват малко преди си направят подмладяващата пролетна терапия. Защото красотата е навсякъде. Това, което природата ни показва, е, че тя се случва... естествено. Всяка жена, малко или много, се грижи за своята красота - и вътрешна, и външна. И ако природата не греши, то на нас често ни се случва. Да сложа ли крем след серума? Да купя ли цялата козметична серия на една марка? Допитахме се до специалистите от оналйн магазин за козметика facecare.bg, за да дадат малко повече светлина върху някои от основните заблуди в грижата за красотата ни. Съветите са селектирани на базата на въпроси, задавани от клиентите преди или след като се възползват от техните услуги или продукти. Защото някои грешки могат да оставят последствия много по-сериозни от корона, загубила листата си. 6 мита - 6 истини. Или пък не? Прочетете. 

 

Снимка: istockphoto.com

1. "Трябва да има много продукти в ежедневната ми рутина, за да се грижа добре за лицето си."

Правилно подбраната козметична грижа може да съдържа по-малко продукти, ако при избора се водите по основния проблем, с който искате да се справите. Започвате с един продукт и едва след това го надграждаш с други, ако е необходимо. По този начин ще знаете кой ви действа добре, и кой не.

2. "Всички продукти, които използвам, трябва да са на една марка и от една серия."

Теоретично и логично това е така, защото по този начин подсилвате и натрупвате активните съставки на серията в кожата си. Но практически, жените често споделят, че харесват крем за лице от дадена серия, а околоочният или измивният продукт от същата серия, не им действат толкова добре. Понякога може да се съчетават продукти от различни марки и серии, но е добре да се уверите, че активните им съставки могат да се комбинират.

3. "След серум, задължително трябва да нанасям и крем отгоре."

Това зависи единствено и само от личното ви усещане и комфорт за кожата, а не от това, което се препоръчва на етикета върху опаковката. Възможно е да се притеснявате, че серумът не е достатъчен, но много често той е с пъти по-силен активен състав, въпреки леката си текстура. Кремообразните текстури пък могат да се окажат прекалено тежки за смесения тип кожа, а серумите - като недостатъчно хранителни за твърде сухата кожа. Но в никакъв случай не е задължително да използвате и двете накуп.

4. "Твърде рано ми е за козметика против стареене на кожата."

Козметиката с етикет „antiage“ има една основна цел и тя е превенция. Противостареещата грижа цели именно да предотврати и забави появата на признаци на стареене на кожата, а не да премахне вече появилите се такива. Започвайки навреме, ще си осигурите много по-еластична и стегната кожа на 50+.

5. "За да имам хубава кожа, трябва по-често да почиствам лицето си с абразивни продукти и специални четки."

Използвайки твърде често агресивни и абразивни продукти за почистване на лице, нарушавате естествения защитен липиден слой на кожата ти. А именно той е този, който ви предпазва от дехидратация и преждевременна поява на бръчки. Затова забравете за тези четки и почиствайте лицето си с по-меки и щадящи продукти.

6. "Най-добрата и ефективна за мен козметика трябва да е класифицирана като био, органик, чиста или натурална."

Много често, активните съставки в този тип козметика не са в стабилизирани формули. Ако използвате шипково масло, заради високото му съдържание на витамин C, но то не е стабилизирано, след няколко отваряния на шишенцето, ще разполагате с продукт, който е окислен, а витамин C-то е загубило антиоксидантното си действие. Освен че вече не си помагате, си вредите и допълнително. Тази козметика е толкова чувствителна на външно въздействие, че вероятността такъв продукт да се опорочи много по-бързо, се увеличава с всеки миг, в който бръкнете с пръсти в шишенцето. Същото важи, ако бъде изложено на твърде ниска или твърде висока температура.

Снимка: istockphoto.com

На пазара вече има много козметика, която е изчистена от вредни съставки и същевременно е в стабилна формула. Тя има за цел да проникне в дълбочина и именно там да достави ценните за кожата активни съставки.

Ако имате други въпроси, свързани с козметиката и домашната грижа за красота - задайте ги в коментар под статията.