Стегнатият корем е не е просто голото секси място, което може да показваме през лятото. Тази част на тялото издава много за състоянието на коремните ни мускули, позицията на таза, стойката и походката, начина на хранене, работата на хранително-смилателната система, и т.н.

Всички обичаме онези предизвикателства „Преди и След”, на които на снимки виждаме промяната у хората. Някои от тях са повече работа с Photoshop, но аз ценя тези с реални резултати. Предизвикателството Не На Диастазата даде реални резултати и при мен – прибран корем, почти затворена диастаза, изправени рамене (лявото беше по-ниско), осъзната промяна в походката и стойката, премахване на подуването и тежестта в стомаха след хранене, нов хранителен режим, ентусиазъм и дисциплина за тренировки.

Какво, по дяволите, е диастаза?

Диастазата е проблем не само на коремните мускули, а на цялото тяло. Представлява раздалечаване на правите коремни мускули, при което между тях се появява кухина, подобна на каньон.

Включих се в предизвикателството, защото плоският корем е моята истинска Голгота. Не съм мечтала за големи цици, не искам дълги крака, но този корем, ах, този корем...

Основните двигатели на програмата са Ваня Висарионова (треньор и специалист по естествени движения) и Магдалена Пашова (нутриционист и автор). Предизвивикателството продължи 10 седмици, като в него бяха включени 10 основни упражнения от ресторативното движение, 10 кулинарни предизвикателства10 000 крачки на ден и 2 тренировки. И още – уебинар на живо с възможност за директно задаване на въпроси, Facebook група за постоянно споделяне на снимки, даване на отговори и мотивация. 

Снимка: geri.beri

Не се учудвайте, ако за стегнат корем трябва да правите разтягане на прасеца или просто да дишате. Да, всеизвестните коремни преси не са лек за всичко! Ето какво казва Ваня по въпроса – Стъпалата са основата на нашето тяло. Ако основата е крива, цялата конструкция нагоре се изкривява. Когато стъпалата и прасците са прекалено напрегнати, най-вече поради факта, че носим високи обувки и водим заседнал начин на живот, тялото се опитва да компенсира липсата на дължина в тези мускули и цялата структура нагоре се променя. Тазът отива напред и гръдния кош се изпъчва. Естествено и нормално е коремът ни да е отпуснат, когато не ни трябва, и да може да се стегне, когато имаме нужда от него. Правилният начин е дишане с гръдния кош, т.е. когато вдишваме, трябва да се опитваме да пълним гръдния кош с въздух и да избутваме ребрата встрани и назад. Така с всяко едно вдишване и издишване тренираме коремните мускули, без да им вредим. 

Какво правихме през тези 10 седмици

  • За това време всяка неделя получавахме заснети видеа с упражнение на седмицата. Това е едно от най-хубавите неща на програмата – правиш упражненията вкъщи и ти отнемат не повече от 10 минути на ден.
  • Едно от най-трудните неща за изпълнение се оказаха 10 000 крачки дневно. Работата в офис или престоят вкъщи, свързан с грижите за дете, са причина за обездвижване от гледна точка на изминати разстояния.
  • Всяка седмица имаше и кулинарно предизвикателство. Макар да считам себе си за доста знаеща в областта на здравословното хранене, и тук научих много нови неща. Именно с тази част успях да реша един свой основен проблем - подуванетпо на корема и дискомфорта след хранене. За да се справите с това, трябва да тръгнете от далеч – да разберете произвежда ли стомахът ви достатъчно стомашни сокове, каква е киселинността на организма ви и т.н. Със съветите на Маги и някои хранителни добавки успях да отстраня този дискомфорт.
  • Движението навън и упражненията вкъщи съчетах и с тренировки два пъти седмично в залата на Ваня. Още при първото посещение и само с няколко съвета как да поставя стъпалата и таза си, коремът ми се прибра! За минути! Ето къде било разковничето на проблема!

И накрая – резултатите!

Стягане на мускулите на цялото тяло, почти изцяло затворена диастаза, подобряване на двигателните умения, прибиране на корема, изравняване на раменете, по-добра стойка, по-високо самочувствие, сила и хъс – това са резултатите от 10 седмици спорт. Нови закуски в менюто (например яйца със зеленчуци и смути от зеленолистни), бавно и осъзнато хранене, пиене на повече вода, включване на полезни храни, открих благотворното действие на колагена и маринования джинджифил и още – това пък са резултатите от 10 седмици следване на кулинарните съвети. Ето и какво споделят другите момичета, участвали в предизвикателството „Не на диастазата”:

“Определено подобрих грижата за себе си като цяло, а от там дойдоха и първите резултати - по-прибран и стегнат корем, прибрана диастаза -10 см. в обиколката на пъпа и около по -5 см във всички останали мерки: коляно, бедро, ръка, и гръден кош :) Усещам кожата си по-хидратирана, мека и сякаш по- еластична. Най-голямата промяна за мен е осъзнатостта!!! Осъзнатата грижа за правилната стойка на тялото, повече движение и здравословният и балансиран режим на хранене.” Лили

"Аз имах голяма и дълбока диастаза - дължина 7 см, ширина 2 см и дълбочина около една фаланга. Освен това имах и пъпна херния – над 1 см в диаметър. След предизвикателството съм щастлива да споделя, че диастазата ми е вече с дължина 5 см, ширина 1 см и значително е намаляла на дълбочина. Най-поразена съм от резултата на пъпната херния - вече почти не се напипва! Осен това обиколката на ниво пъп е намаляла с 6 см! И това само за 10 седмици!" Мария

Предизвикателството "Не на диастазата" не е диета, след която да се появи йо-йо ефект. Нито е маратон, чийто финал чакаш с нетърпение, за да се наградиш с малко мързел и един шоколад. То дава знания за цял живот. А когато запалиш пламъчето в себе си - връщане назад няма. От тук нататък ще става само по-добре!