Как да подсилим имунитета си в условия на пандемия от COVID-19 и очакваната грипна епидемия?

Много хора имат специални рецепти, с които чрез храните се опитват да направят организма си по-здрав и устойчив.

Често обаче купуваме и пием витамини безразборно и даваме всякакви сиропи и хранителни добавки и на децата си, а това крие рискове. Един от тях е отключването на автоимунни заболявания.

"Най-добрият прием на витамини е с естествените храни, тъй като усвояването на витамините и микроелементите чрез храненето няма нищо общо с начина, покойо се усвояване чрез таблетна форма", казва доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница.

"Когато храненето не е пълноценно и разнообразно или се съмняваме в качеството на хранителните продукти, или нужен допълнителен прием на витамини под формата на таблетки като профилактика на някои заболявания или превенция в есенно-зимния сезон, тогава можем да прибегнем и до таблетните форми", казва специалистката.

"Автоимунните заболявания могат да се отключат не толкова от предозиране с витамини, колкото от приема на имуностимулатори. Някои витамини имат имуностимулиращ ефект, какъвто е витамин D, той спада към групата на имуномодулаторите", уточнява имунологът.

В препоръките за здрав организъм има четири "Д"-та: диета, движение, добро настроение и достатъчно сън.

"Това са неща с доказан ефект върху функцията на имунната система. Аз залагам много повече на тези фактори", заявява доц. Снежина Михайлова.

Вижте още съвети от видеото в bTV Новините.