„След първия сняг и първите коледни звезди, с които украсих масата си, някак се промени дома ми, настроението ми” – признава Ирина Флорин. Певицата е съхранила не само външността си, но и духа си. Тя продължава да изпълнява хубава българска музика, подготвя нов албум, както и интересен концерт за 14 февруари, но не пренебрегва и идващите празници. „Коледа е един прекрасен, много уютен,семеен празник! Но и малко тъжен, защото изпращаш годината – откровена е Ирина Флорин. - Отминава една година от живота ти, но от друга страна идва друга, изпълнена с нови предизвикателства, неизвестности... Затова в настроението ми има и лека тъга, и любопитство към предстоящото.” Предлагаме ви нейната "Рецепта за Коледа".

Снимка: Личен архив

Ирина споделя, че коледната елха отдавна не присъства в украсата в дома й, защото синът й Георги е голям мъж вече. Артист по призвание и душа, занимавала се с мода, тя се е насочила към по-елегантната украса, която идеално кореспондира с нея самата. Певицата предпочита красотата на истинските коледни звезди, в саксия, които аранжира с вкус. Слага голямо венче на масата, а за настроение, вечер пуска светлините на различни лампички да озаряват стаите.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Неповторими коледни преживявания

Ирина с любов и умиление се връща назад във времето, съхранило спомените на едно много щастливо дете. „Израснах в малко село край Дунава – Дъбован – разказва тя. - Зимите там бяха с по метър и половина сняг – нещо, което съвременните хора не са виждали през последните години. Неповторимо е на Бъдни вечер да усетиш мириса на питката, която баба правеше, на постните сармички, тиквеника, да чуеш лая на кучетата, да минеш през големия сняг, за да видиш животните, затворени в кошарките, агънцата... Трапезата беше като библейска. Баба подреждаше на масата девет постни ястия, орехи, чесън, плодове... Тогава нямаше портокали и банани, имаше круши и ябълки, увити в хартия, за да се запазят сочни и хубави. Баба палеше свещичка... Беше страхотно изживяване. След това сме правили прекрасни Коледи с майка ми. Тя много умееше да готви и да подрежда масата, правеше хубав тиквеник и страхотни питки. От нея се научих да меся вкусни содени питки. Много са ми мили последните Коледи с майка, защото тя ни липсва много! А сега на този празник се събираме аз, брат ми, синът ми и баща му, или в съвсем тесен кръг празнува нашето малко семейство.”

Рецепта за содени питки

Пресявам килограм брашно, разбивам и слагам едно кисело мляко, кофичката от него пълня с вода, която добавям, както и две лъжици оцет, и по половин супена лъжица сол и захар, и сода бикарбонат. Размесвам тестото, оставям го да постои, след това отново го размесвам и на третия път започвам да правя малките питки. Слагам ги върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната, отгоре ги набождам с вилица и ги намазвам с жълтък от яйце. И ги пека.

Това е най-простата рецепта, но се получават изключително вкусни содени питки. А мирисът на печен хляб е несравним, казва Ирина.

Певицата признава, че тези питки, които отдавна не е правила, приготвя не само на този ден. И се шегува, че от месеци сме като в „замръзналото кралство”. Но от една страна пандемичната ситуация я е провокирала да се обърна към работата си доста по-съсредоточено. „От март месец, дори от февруари, работя по новия си албум – разпалено разказва за предстоящите си проекти тя. - Пуснах два сингъла – „Тъмнината вътре в мен” и „Заспи сърце”.

На първия не можахме да направим оригинален видеоклип, но пуснахме home video, което е изключително готино и се харесва от много хора. Много звезди, много приятели участват в него. Песента „Заспи сърце” беше неочаквана за мен, както и видеото, което е анимирано. Връзката ми със София Добрева, която изцяло реализира клипа, е жената до Благо Анастасов, с когото работя по две от новите ми песни. Мисля, че то е сполучливо и актуално, защото и много от световните звезди използват анимация във видеата си в момента.”

Ирина Флорин подготвя новите си песни за предстоящия албум, макар да не е ясно кога ще ги записва. Но е категорична, че той трябва да е готов, за да бъде представен на публиката. Действа активно и по създаването на онлайн концерт, който е за Деня на виното и любовта. Тя аранжира популярните свои песни, включително и най-новите. Подсказва, че в събитието ще участват и нейни млади колеги, но не издава имената им, както и подробности. Но е убедена, че концертът ще е интересно поднесен, няма да е традиционен и ще зарадва хората, които харесват музиката й. Момчил Колев е един от музикалните продуценти, Васил Стефанов е режисьор. Подготовката е трескава, защото няма време – до 20 декември трябва да са направени аранжиментите на песните, през януари - да се снима концерта, за да може да се монтира и да бъде представен на публиката на 14 февруари.

Ирина не е безхаберна към случващото се у нас и по света, напротив,  държи да заяви позицията си: „Да, на никого не му е лесно, целият народ е в неизгодна ситуация, но като че ли на нас, артистите, ни е най-трудно днес. Всички говорят за големия бизнес, за туристическия бизнс, а никой не говори за артистичния свят, който всъщност поддържа духа и на другия бизнес. Трябва да се помисли за цялата артистична гилдия днес. Навън дават безвъзмездни помощи на артистите, за да могат да живеят нормално и да творят през това време. Жалко е, че сега артистичната душа ше бъде смачкана! После артистът ще се надигне, защото затова е артист и душата му е такава – той винаги вижда слънце и светлина в тунела. И пак всички ще му се радват, но никой няма да се замисли през какво е минал.”

Фотограф: Иван Коловос
Снимка: Личен архив

Въпреки лошото, през което преминаваме, певицата пожелава светла и уютна Коледа на читателите! И дълбоко в себе си вярва, че и това ще отмине. „Дай Боже да е по-бързо и да няма големи поражения върху хората и страната ни. Нека да таим оптимизма в себе си, да не го губим, да сме внимателни към здравето си и това на близките си и да не се страхуваме толкова много! Колкото по-силни сме психически, толкова по-лесно ще преминем през тази тегоба, която е надвиснала над нас” – казва Ирина Флорин.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел