“Каква полза за човек, ако притежава целия свят, а загуби душата си?“ – на този въпрос ще ни отговори Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград със спектакъла „Портретът на Дориан Грей“ на режисьора Стайко Мурджев. Историята на вечната младост и опорочената красота излиза отвъд страниците на романа на Оскар Уайлд и оживява пред нас на сцената на "Театър Азарян" на 1 февруари от 19:00 ч.

Още с премиерата си през 2019 г. спектакълът „Портретът на Дориан Грей“ направи силно впечатление, както на зрителите, така и на театралната критика.

Сценичната интерпретация на романа на Оскар Уайлд беше отличена с три номинации за националните театрални награди „Икар“ – в категориите „Водеща мъжка роля“ за Севар Иванов в ролята на Дориан; „Поддържаща мъжка роля“ за Александър Хаджиангелов в ролята на художника Базил Холуърт и „Авторска музика“ за композиторът Петър Дундаков, който беше номиниран и за наградите "Аскеер".

Мариана Бонева, която е в ролята на актрисата, влюбена във вечно младия аристократ, получи наградата за поддържаща роля на фестивала „Театър, обичам те!“ в Хасково. Със спектакълът „Портретът на Дориан Грей“ беше открит фестивала „Хоаким ИнтерФест“ в Крагуевац (Сърбия), което популяризира театралното събитие и на международната сцена.

„Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство.

Спектакъл – амалгама между театър и литература, съчетаващ епохата на Оскар Уайлд и космополитното живеене тук и сега, търсещ съвременния ключ към едно от най-великите произведения на литературната класика.

Може да гледате „Портретът на Дориан Грей“ на сцената на "Театър Азарян" на 1 февруари 2022 г. (вторник), от 19 ч. Билети могат да бъдат закупени от билетния център на НДК или онлайн, през електронната система на Националния дворец на културата.