Тя е артистична, щура, свободен дух. Преди обедът на Рая Пеева преминава често в телевизията, а следобед можем да я намерим да репетира в Младежкия театър “Николай Бинев”, от който е част вече близо 10 години.

Рая успява да сподели обедното си време за едни “Малки разговори”, в които си говорим за “Майстора и Маргарита”, работата в телевизията и театъра, тайната рецепта на любовта и модните трендове в гардероба на актрисата.

Хващаме я след отпаднала жива връзка за “Преди обед”, усмихната и енергична, с влизането си, Рая озарява студиото със заряда, който носи навсякъде със себе си.

От този сезон тя има собствена рубрика в предаването - среща зрителите всеки делничен ден с известни личности, които са направили нещо ново.

Повече хора започнаха да ме разпознават, на което аз не се кефя толкова, защото, според мен, нас, артистите, особено трябва да ни познават от първата ни работа.” споделя тя.

Сашо Кадиев и продуцентът на предаването Георги Тошев правят така, че зрителите да припознават Рая първо като актриса, а след това като водеща на предаването.

В началото Рая се притеснява от факта, че екипът работи заедно от 10 години, Деси и Сашо са като скачени съдове, а тя, по нейните думи, се “появява като някаква кръпка там”.

Няма време за обучение, актрисата скача директно в дълбокото на работата като водещ, но пък така научава бързо трудните уроци. Вече й е много по-спокойно - признава тя.

Рая може да гледаме в ролята на Маргарита на сцената на Младежки театър, в постановката "Майстора и Маргарита" на режисьора Николай Поляков.

Има защо да се случи точно тази роля в живота ми, защото на мен само такива роли ми дават - по-сериозни, по-големи, обемни като чувства и емоции вътрешно. И тази е знакова.” разказва тя.

За нея лесните сцени са винаги по-трудните. По-драматичните сцени винаги й идват по-естествено и лесно. 

С Майстора (Александър Хаджиангелов) актрисата се познава отдавна.

Двамата играят от 10 години заедно, били са в ролите на Хензел и Гретел, участват и в други постановки заедно, затова за “Майстора и Маргарита” не е нужно и да се сработват, те вече го могат.

Обичам изкуството, но театърът си е предизвикателство, защото не можеш да кажеш стоп. Дори не можеш да се обърнеш с гръб към публиката. Може да се обърнеш за 1-2 секунди и после трябва да продължиш. На живот и смърт е като цяло.” споделя Рая за любовта си към театъра.

Снимка: Евгений Милов

Преди време намира вдъхновението и щастието предимно в човека до себе си, но осъзнава, че няма как по този начин да се издърпа от по-депресивните състояния. Затова вярва, че трябва да гледаме по-полека на живота.

Не трябва да се взимаме толкова насериозно, ей така черпя енергия и щастие. Не се  взимам насериозно.

Свободното си време през лятото Рая обича да прекарва на караваната, която имат на морето, а зимата - със сноуборд в планината. Понякога обича да се изключва напълно, най-вече от социалните мрежи, а най-любимото й място за пълноценна почивка е в леглото с книжка.

За Явор Бахаров и рецептата на любовта актрисата споделя, че в основата стоят компромисите.

Докато изтече мръсната вода, минава много. Ако се задържиш с човека, докато изтече тази мръсна вода, после е много хубаво, но докато изтече тази вода, е Ад. Ей така, от време на време нещо там ръждясва. Ама, вече не е толкова мръсна. Ще сменим филтрите.

Рая е от жените, които държат на подбраните с мисъл дрехи и аксесоари. Самата тя е фен на шарените чорапи и обича те да са акцент в ежедневното й облекло.

Снимка: Евгений Милов

Опитва се да не е като “нощно шкафче” и когато излезе нещо ново, не хуква да се сдобива с него. Фен е на дрехите втора употреба - там намира качествени и бутикови неща, които никой друг освен нея няма да има.