На Петровден и шеф Петър Михалчев празнува своя имен ден. По традиция на празника се приготвя петровско пиле, но сме сигурни, че той би сготвил нещо с гурме визия и японски привкус.

Ето и 5 неща, които всеки би искал шеф Петър Михалчев да му приготви:

1. Тофу

От соевото мляко, което шеф Михалчев по принцип прави в ресторанта си със специална машина, приготвя тофу и юба (каймак). Пресеченото мляко се изсипва в дървена форма. В "Търси се..." шеф Михалчев споделя, че предпочита този материал, защото придава аромат на тофуто. 

2.  Аериран карамел и сладолед от зелен чай

Зеленият чай е традиционна напитка за Япония, която е една от страстите на шеф Михалчев. "Японската кухня ме привлече с това, че в нея има най-много прецизност, отношение към детайла." - споделя той в "Преди обед". 

3. Ориз

Това ястие е на особенапочит в Япония. "Там е обидно за местното население, обидно е за готвача да не си изядеш и последното зрънце ориз от купичката, защото според тях в едно зрънце живеят осем бога." - разказва шеф Михалчев в книгата на Светлозар Желев „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“. 

4. Снежен рак с бульон с мисо и джинджифил и катакурикоВ мастърклас в сезон 7 на MasterChef шеф Михалчев показа на Мария и Мартин как се приготвя снежен рак. Многокомпонентното ястие съдъраше още мио, джинджифил, бира, тофу и т.н.  

5. Японско хлебче окономияки или "Както го поискаш"

Необходимите продукти за направата му са точно 25. Сред по-екзотичните са шойо, соба, сушени кори от паламуд и стрити водорасли. И определено, вместо да ги изучаваме всичките, бихме искали просто шеф Михалчев да ни го приготви. 

Снимка: MasterChef