Популярно е схващането, че след определена възраст е много по-трудно да научиш чужд език. Дали това наистина е така или не ще се опитаме да разясним в следващите редове.

Откъде идва идеята за възрастовата граница за изучаване на чужд език?

Тази идея или схващане се гради върху широко разпространената преди няколко десетилетия “Хипотеза за критичния период”. Според тази хипотеза, с напредването на възрастта става по-трудно да се научи чужд език, тъй като пластичността на мозъка и когнитивните способности на възрастния индивид намаляват.

Наистина, вярно е, че с възрастта структурата на мозъка се променя, но това съвсем не означава, че не е възможно да се научи английски език като възрастен. Нима всички полиглоти, които говорят не един, а 4, 5, та и 10 чужди езика са ги научили, преди да навършат 10 - 12 години? Едва ли.

Ето защо идеята за критичния период днес не само се оспорва от експертите, но и невалидността ѝ се доказва чрез проучванията, които се провеждат сред хората, които започват да учат чужд език като възрастни.

Всъщност, тези проучванията показват, че няма възрастова граница, след която усвояването на втори език да е невъзможно, дори напротив. Казано иначе, без значение дали сте на 55 или 75, имате ли желание просто трябва да се запишете на подходящите курсове и ще се справите също толкова добре, колкото и децата до 10-12 годишна възраст. А понякога и много по-бързо и по-добре от малките, тъй като възрастта ви дава някой предимства, с които малките не разполагат.

Основни предимства от изучаването английски или друг чужд език като възрастен

Натрупан житейски опит

През годините на говорене, писане и слушане на родния си език сте натрупали огромно количество ресурси и знания, които могат да бъдат изключително полезни при изучаването на чуждия език. В този ред на мисли, можете да използвате майчиния си език като отправна точка, вземайки предвид граматическите модели и сравнявайки ги моделите и речника на чуждия език по-лесно да достигнете до правилния модел на изказ.

Способност за учене и концентрация

Като възрастни имате достатъчно голям опит в запаметяването на уроци, полагането на изпити и писането на курсови работи и имате изградена стратегия за учене. 

Знаете как да се концентриратe и фокусирате над уроците и упражненията и да използвате техники за запаметяване, за които знаете, че са ефективни за вас.

Имате необходимата мотивация

За разлика от децата, които понякога недоволстват, че трябва да посещават курсове по английски език , вие сте напълно наясно защо не бива да пропускате занятие или упражнение.

Като възрастен имате мотивация, тъй като сте напълно наясно какви са ползите от това да можете да говорите, разбирате и пишете на чужд език и полагате необходимите усилия, за да се справите колкото се може по-добре и по-успешно.

Снимка: unsplash.com

Да обобщим

Да научите английски или друг чужд език като възрастен не е по-трудно, отколкото когато сте били дете. Да, по-различно е, но не е по-трудно.

Вярно е, че няма да имате същата способност като децата да усвоявате толкова бързо, нито ще се можете да се научите да говорите без акцент, но ще го усвоите отлично и няма да се притеснявате, че не ви разбират или че вие не разбирате както ви говорят.

Посещавайки курсове по английски език за възрастни с подходящата мотивация ще научите езика на достатъчно добро ниво, за да можете да кандидатствате за по-добра работна позиция, да обиколите света, да опознаете други култури и да създадете нови приятелства.

А ако имате деца, които посещават уроци по английски или друг чужд език, няма да се притеснявате, че вие не го говорите и няма как да им помогнете, ако имат нужда от вашата помощ.