Косата ни постоянно е подложена на различни агресори – слънце, градска мръсотия, сешоар, козметика, и т.н. Да остават косми по гребена или четката за ресане е нормално. Важно е обаче колко са те. В рамките на нормалното е на ден да падат между 50 и 100 косъма. На мястото на падналите косми порастват нови. Може да ги видите и с просто око – те са по-късички и може дори да ви подразнят със непокорното си стърчaне. Средната скорост, с която расте косата, е 1,25 см на месец. Дължината също зависи от вида на скалпа и подхранването на космените фоликули.

Причини за обилния косопад може да са и някои здравословни проблеми, като например – заболявания на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, хранителни нарушения, нервни разстройства,и др. Затова не оставайте равнодушни към този проблем.

Ако горещото слънце е пресушило косата ви и обилният косопад в притеснителна тема и за вас в момента, ето няколко начина да се справите с него.

1. Хининова вода за сгъстяване и бърз растеж на косата

Хининовата вода е известна със своите способности да прави косата по-гъста, да ускорява растежа й и да успокоява раздразнения скалп. Истинската хининова вода няма мирис, нито цвят. На вкус е горчива. След като измиете косата, втрийте в корените й от водата. За удобство може да използвате флакон с пулверизатор. Не се изплаква. Хининовата вода може да ускори месечния растеж на косата двукратно.

2. Маска с етерични масла

Използването на етерични масла за спиране на косопада е най-благоуханният начин това да се случи. Може да използвате масло от мащерка, тамян, розмарин, върбинка, джинджифил, лавандула, маточина, хвойна, мускатов орех, сандалово дърво, елови шишарки, мащерка. Всички те действат срещу косопада и стимулират регенерацията на косъма. Към 10 мл базово масло – зехтин, бадемово или сусамово масло, добавете 5 капки от етеричното. Нанесете маската върху скалпа и по дължината на косата, сложете найлонова шапка и завийте косата с хавлия, за да подсилите действието. Останете с маската 1 час. След това измийте добре с шампоан и изплакнете обилно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos