На колко мита за акнето вярвате? Звучи като глупав въпрос, но се оказва, че шокиращ процент от хората не знаят някои на пръв поглед логични истини за проблемната кожа. Ето и някои от най-разпространените митове, но този път - разбити:

1. Акнето е проблем на тийнейджърите

Този е може би един от най-нелепите митове! Докато безкрайните реклами за лечение на акне са насочени към тийнейджърите и първите им сблъсъци с проблемната кожа, те далеч не са единствените засегнати. Вярно е, че повечето хора страдат от акне най-вече през младежките си години, но най-големия процент пациенти са на възраст между 20 и 52 години. Не се страхувайте да потърсите лечение, защото мислите, че сте надраснали възрастта за акнето. 

2. Ще се излекува от самосебе си

Възможно е някои от проблемите ви да изчезнат с времето. Но акнето не е сред тях. Ако не го лекувате, това може да доведе до белези, което не е най-приятният резултат на света. Ако обичайните средства, които можете да намерите в аптеките, не ви помогнат, консултирайте се с дерматолог. Има голямо разнообразие от хапчета и мазила, които ще ви помогнат да излекувате кожата си.

3. Честото миене ще излекува акнето

Смята се, че честото миене на лицето ще го изчисти и от акнето, но това не е вярно. Абразивните сапуни и суровите към лицето гелове и пяни, нараняват кожата, премахват естествената му влага и влошават акнето. Ако искате да пробвате редовното миене като метод за справяне с проблемната кожа, насочете се към специални продукти, в които се съдържа салицилова киселина, серни компоненти или бензиол пероксид, които ще омекотят и успокоят кожата ви.

4. Акнето се причинява от мърсотии

Истината е, че акнето и мърсотията нямат никаква връзка помежду си.  Проблемната кожа е причинена от пропионибактерия акне - тя блокира порите и причинява възпаления. Тези възпаления избиват в петна и пъпки. Черните точки са причинени от друго - надграждането или прекалено количество на себума, който е естествена мазнина, произвеждана от лицето.

5. Гримът влошава акнето

Добре, в този мит има известна истина. Ако страдате от акне, не е добра идея да покривате кожата си с дебел пласт грим, който ще й пречи да диша. Добрата новина - трудно ще намерите такъв. Съвременната козметика в повечето случаи е създадена с идея да позволява на лицето ви да се чувства добре и е против комедони. Има и грим, който е специално измислен, за да лекува и прикрива акнето - фондьотени със салицилова киселина, например. 

6. Горещината помага

Смята се, че горещите пари помагат за лечение на акнето, защото почистват порите и убиват бактерията, но това не е вярно. Всъщност скорошни проучвания доказват, че парата и горещината влошават акнето.

7. Тенът лекува акнето

Може и да изглежда логично, но на практика е един от най-опасните митове. Съществуват някои лъчеви терапии, които се използват в борбата с проблемната кожа, но те се прилагат локално и имат доста ограничена успевамеост. Изглежда обаче, че някои хора са направили връзка между тях и солариумите, но истината е, че потъмняването на кожата не я лекува. Не само, че UV лъчите изсушават кожата, но и водят до преждевременното и състаряване, както и повишават опасността от рак. По-вероятно е кожата ви да се разбунтува, вместо да се изцели. По-добре е да посетите дерматолог и да обсъдите химически пилинг. Тази процедура отпушва порите, без да причинява други щети. 

Ако не успявате да се справите с проблемната си кожа, направете усилие и опитайте с друго лечение, посетете дерматолог и не се отказвайте. Много редки са случаите, в които нищо не помага, а и има достатъчно много процедури, продукти и методи, които се усъвършенстват всяка година. Бъдете по-упорити от проблемната си кожа!