Ето я и трета част на нейната история, на историята на Яна. След първите две, ако все още ви е останало кураж, прочетете и последната. Много сила се иска, за да се изправиш след всичко, на което съдбата подлага това момиче. Но тя върви с високо вдигната глава, не спира и се усмихва.

  • Какво трябва да знаем за папилома вируса (HPV), за да се предпазим от рак на маточната шийка?
  • Новото кралско бебе в Люксембург бе посрещнато с 21 топовни салюта
  • Корина - личността, на която Михаел Шумахер се възхищава най-много в целия свят
  • Котарак за събуждане, желязна дисциплина и недоспали майки в борба със смяната на времето
  • Как най-недоносените бебета в света оцеляха
  • 1 на 1 милион: жена забременя по естествен път на 55 г. Ражда здраво бебе!
  • Преди да кажеш "гу", кажи - Louis Vuitton! Първа колекция за новородени
  • Габи в "Ергенът": Той работи за 900 лв. и ще правим бебе. Я, бягай оттука!
  • Алекс от Ергенът: Имам силно доверие само на майка ми!
  • Майка на дете с Даун: Убеждаваха ме да го изоставя. Малкото сладко човече в кувьоза!

В следващата година и половина, едно след друго ми се случваха всякакви странни неща – попадах на видеа, книги, публикации и всякакви статии уж случайно, които обясняваха защо сме тук. Има ли смисъл от нашия живот, какъв е смисъла всъщност, какво е кармата, какво е енергията. Започнаха сънища и подтиквания да възвърна търсенето си в посока „защо”.

Все повече се интересувах от здраве и здравословно хранене. Спортувах все по-активно и възвръщах силата си. Симптомите от клиничната депресия напълно изчезваха, благодарение на това. Все по-често започнах да влизам в книжарници и да си купувам книги на тема личностно развитие. Виждах връзката между ума, душата и физическото тяло.

Възвърнах жаждата си за живот и развитие.

С течение на времето и активните тренировки тялото ми започна да постига прекрасни резултати. Попаднах на състезание по фитнес и културизъм и замечтах да участвам и аз някой ден. Бях жадна за изяви, за промяна и може би, за самодоказване. Банковият сектор вече ми тежеше и усещах, че това не е моя път, въпреки че бях успешна и растях нагоре по стълбицата. Предложиха ми директорска длъжност и аз отказах. В последствие напуснах сферата.

И това беше едно от най-смелите ми и правилни решения.

По време на бременността си качих 40 кг. Но от тях вече нямаше и помен. Бях на 35, когато се осмелих да попитам един от най-успешните треньори по бодибилдинг, дали би могъл да се заеме с мен. Още помня ясно моментът, когато се изправих пред него за първи път и видях одобрение в погледа му. Бях много щастлива за първи път от толкова години.

Днес, този човек е един от най-важните хора в живота ми. Защото повярва в мен и в моите възможности.

Започна 7-месечна подготовка със стриктна диета и тежки тренировки. Не беше никак лесно. Няма да изпадам в подробности какво ми костваше физически, ментално и финансово. Но горях в това! А когато гориш в нещо, значи със сигурност е твоят път. Дойде и моментът да стъпя на сцената – готова, бляскава, уверена и щастлива, че това ми се случва. Не се интересувах какъв ще е резултатът, аз просто се наслаждавах. Наредих се до много момичета - дългогодишни състезателки, с ясното съзнание, че съм дебютант.

И за мен това беше победа.

Качвайки се по стълбите, за да изляза пред прожекторите и хилядите зрители, аз видях в съзнанието си усмивката на татко и окуражителния му поглед. Знаех, че е с мен. И че се гордее.

Спечелих златен медал и първо място в категория бикини фитнес при жени над 35 години, сребърен медал в категория бикини фитнес до 160 см, а месец по-късно станах балканска вицешампионка в Румъния.

Успях да докажа себе си..пред себе си.

И това беше най-важното нещо за мен. Осъзнах колко съм силна, колко всъщност несломим е човешкия дух и как трагедиите в живота на всеки човек или могат да го сринат напълно, или да го издигнат.

Последва промяна на местоработата и от тогава (вече 4 години) съм отдадена на това да помагам на хората, особено на жените да изглеждат добре.

С течение на времето обаче откривах, че само да се храниш здравословно и да спортуваш не е достатъчно и че в основата на това стои психиката, мисълта, възприятието. Ако там нещата не са в баланс, то тогава и най-правилната хранителна и тренировъчна стратегия няма да дадат нужните резултати.

Затова скочих в сферата на личностното развитие.

Изкарах курс по „НЛП Експрес”, който помогна първо на мен да прозра основната картина. Това е невро лингвистично програмиране, псевдонаучен подход за личностно развитие, общуване и психотерапия. Или връзка между неврологичните процеси („невро”), думите („лингвистично”) и поведенческите модели, които са изучени чрез преживяване („програмиране”), и могат да помогнат за постигането на целите в живота на всеки човек.

Последва курса „Основи на коучинга” по специален патентован метод, който помага на всеки човек чрез правилно насочени въпроси да открие отговорите, които търси вътре в себе си. Защото те са там, отговорите на всичко, което искаме да постигнем са само и единствено вътре в нас.

Съвсем естествено се гмурнах и в курса за Лайф коуч, не само защото осъзнавах че това ще е най-търсената професия след години, а и защото тясно можех да я внедря и в работата си с жени, които целят по-добра визия.

Защо?

Защото забелязвам всеки ден, как масово не се харесват, самокритикуват се ежедневно, потискат се като се гледат в огледалото или прекарват много време в профилите на изваяните инстаграм модели. Превръщат идеята за перфектна визия в мания, но това не помага, не работи, а напротив – спира процеса и усложнява нещата.

Води до липса на любов към себе си, а от там и до тотален емоционален дисбаланс, който всъщност е един омагьосан кръг, от който трудно се излиза.

Ето защо грижата за менталното здраве е на първо място, всичко започва с мисълта и нагласата, със самовъзпитанието да сме фокусирани в себе си, в своето развитие, да се приемем такива каквито сме, да бъдем в хармония със себе си, с нашите ценности, цели и мечти. И в същото време да бъдем будни и любопитни как можем да надградим себе си и да се стремим ежедневно да подобряваме своята версия по здравословен начин.

Но бавно, спокойно, без агресия, без „на всяка цена”, а напротив – чрез осъзнатост, планиране и целеполагане.

Съвсем естествено дойде и желанието да се запиша и в курс по „Основи на констелациите”, който помага за системна работа с родителите и рода с помощта на констелации, кармични преработки и различни методи от духовната психология. Методът помага да се разкрият много бързо скритите причини за проблемите и да се намери оптималното решение.

Факт е, че често причините за нашите проблеми не са в нашия живот, а в живота на нашите предци – майка и баща, баби и дядовци и рода като цяло.

И много от проблемите на съвременните хора са следствие от несъзнателната лоялност към страданията, вярванията и преживяванията на предците. Тогава ясно и конкретно получих и отговорите защо моето семейство премина през тези тежки болести, разруха, ранна смърт и неосъществени планове. И осъзнах, че имам мисия – да „излекувам” своя род, да науча уроците си, да се науча на приемане (най-основния закон), да развия талантите си и себе си, да се науча на баланс, защото само така ще успея да помагам и да взаимодействам правилно с останалия свят.

В заключение искам да уверя, че всичко, което написах дотук не беше, за да будя съжаление. Всеки човек на тази земя преминава през тежки периоди. Това е част от живота. С моята история искам да вдъхновя и да покажа, че човешкият дух е несломим и че идвайки в плът и кръв на този свят, ние трябва да учим, да израстваме, да осъзнаваме, да преработваме, да приемаме, да се балансираме, да следваме себе си, да правим нещата, които обичаме и да разгръщаме своите таланти.

Да знаем, че сме уникални и неповторими и че има смисъл да сме тук и да градим. Да търсим красотата и любовта във всяка стъпка, която предприемаме.

ЗАЩОТО ЛЮБОВТА Е ПАНАЦЕЯ…